dinsdag 13 juni 2017

Pil met zender voor Vierdaagselopers

Bron : BNDeStem 
Zestig lopers van de Nijmeegse Vierdaagse (17 tot en met 20 juli) slikken dit jaar een pil met een zendertje, waarmee tijdens de tocht hun lichaamstemperatuur en vochtbalans wordt gemeten.
De gegevens komen in een database, zodat de organisatie van het wandelevenement voortaan kan voorspellen bij welke weersomstandigheden de wandelaars extra risico lopen.
Het experiment wordt uitgevoerd door hoogleraar integratieve fysiologie (relatie tussen bewegen en aandoeningen), Maria Hopman van de Radboud Universiteit Nijmegen, in opdracht van het Vierdaagsebestuur.
Vorig jaar werd het evenement afgelast na de dood van twee lopers. Ze waren bezweken door grote inspanning tijdens extreme warmte. Tientallen wandelaars moesten in het ziekenhuis worden behandeld. De wandelaars lopen bij warm weer het risico oververhit en uitgedroogd te raken. "Er is al veel onderzoek gedaan naar marathons en triatlons", zegt Hopman. "Maar over de Vierdaagse weten we bijna niets. Je loopt toch vier dagen zo'n negen uur per dag."
De zestig lopers krijgen elke avond voor een etappe een pil met een temperatuursensor en een zendertje. De pil komt in het maag-darmkanaal terecht en verlaat het lichaam na 24 uur weer op natuurlijke wijze. Het experiment wordt een aantal jaren achtereen uitgevoerd. Het bestuur van de Vierdaagse kan vanaf 2008 bij gevaarlijke weersomstandigheden bijvoorbeeld besluiten de afstand in te korten. De organisatie plaatst dit jaar ook weerstations langs de route. Wandelaars kunnen zo zelf het weer in de gaten houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten