Vandaag besloten mijn broer en ik richting Hulst te rijden voor de Omloop vestingstad Hulst. En een herkansing voor mij om Reynaerd de Vos te zien.
Vorige keer had ik deze vos gemist en mijn collega Esther de Kind zei toen dat ik bij een poort achterom moest kijken. Ik wist toen precies welke poort het was en later zou blijken dat het helemaal niet te missen was. We reden richting de Liefkenshoektunnel (over België is het een stuk korter dan over Terneuzen.) waar we keurig de tol betaalden al pakte mijn pinpas eerst niet.
Na nog een stuk door België te hebben gereden kwamen we in Hulst aan. We schreven ons in bij het Reynaerdcollege.
Als snel liepen Hulst uit.
Dat in tegenstelling tot de vorige keer dat ik deze tocht heb gewandeld. Toen liepen eerst langs de vesting. Hierdoor had ik dus Reynaerd de vos niet opgemerkt.
Al snel zag ik deze mooie klaproos die uiteraard op de foto moest..
We moesten best een tijdje rechtdoor lopen en liepen Hulst ondertussen uit.
Ook reed mijn collega Henri Smulders voorbij, die enigszins verbaasd reageerde dat hij mij zag wandelen in Hulst.
We liepen daarna linksaf, met in de verte nog de kerk van Hulst.
Weer rechtsaf over een smal onverhard pad.
Daarna gelukkig weer over een verhard gedeelte waardoor we een stukje verder de weg over moesten steken waar we eerst op hadden gewandeld. We zagen dit paard en waren daarna aangekomen in Clinge.
Op de rotonde was te zien dat Hulst ondertussen 3 kilometer verwijderd was.
Nadat we de kerk van Clinge waren gepasseerd kwamen we bij de rust aan.
Dat was bij een basisschool.
Hier hebben we even wat gerust en gedronken. Ondertussen zag ik dat een andere collega Veerle mijn geappt dat de tocht achter haar huis langst liep.
Na de rust liepen we verder door Clinge en zagen deze grote vlag van Oekraïne hangen.
We moesten weer een heel stuk rechtdoor daarna rechtsaf.
Dat kon ik me van de vorige keer ook herinneren. Toen we rechtsaf gingen kwamen we weer in een bosrijk gebied.
Ik zette nog even de kerk van Klinge (geen typefout, dit is het Belgische Klinge) op de foto.
Hier in het bos heb ik weer veel te veel foto’s gemaakt.
Ook liepen we nog even door een smaller paadje, maar niet zo smal als eerder.
En toen we deze paarden en “spoorwegovergang” zagen waren we bijna bij de vesting van Hulst.
We passeerden nu naar later bleek de achterzijde van het huis van mijn collega.
De kerk was (al was het door de telelens dichterbij gehaald) alweer in zicht.
En ook de buitenkant van de vesting was te zien.
We liepen langst een grote poster van Vestrock dat begin juni wordt georganiseerd.
Nadat ik dit beeldje van een trommelaar en een vlaggendrager had gefotografeerd zag ik dan Reynaerd de Vos.
Nu dus maar even vereeuwigen op de foto.
Daarna liepen we de poort door en kwamen we in het centrum van Hulst.
De kerk, ...
... eendjes ...
... en nog een paar andere mooie gebouwen werden gepasseerd.
We moesten deze brug over.
In het water zag ik dit mannetje staan. Zo te zien heeft hij hoge nood.
Aan de andere kant was er een fontein.
En deze winklende vrouw liep richting het centrum.
Wederom liepen we langst de kerk.
En weer moesten we door een poort.
Daar zag ik dit beeld van een groetend mannetje.
We waren er bijna, maar liepen toch nog langst een paar gedeelten van de vesting.
Maar uiteindelijk kwamen we bij het Reynaerdcollege en konden we ons afmelden.
We dronken wat en gingen weer naar huis. Klein uurtje rijden, alhoewel dat viel tegen.
Op de terugweg bleek namelijk net voor de Liefkenshoektunnel een omleiding te zijn de weg was afgesloten. Nou ja een omleiding we hebben ondertussen heel Antwerpen gezien .
Wel vanaf de snelweg maar toch. Je zou bijna denken had over Terneuzen terug gereden want dat had misschien even veel tijd gekost maar dat een stuk rustiger gereden.
Want de ring rond Antwerpen is altijd erg druk en dan moet je goed uitkijken. Dat zorgde toch voor een aardige vertraging maar gelukkig zagen we op een bepaald moment de bordjes Breda en later ook Bergen op Zoom staan.
Was toch blij dat ik weer in Nederland was op bekend terrein.
Maar goed we dachten weer aan de mooie tocht van vandaag en waren al snel deze omleiding vergeten. Voor mij wordt het volgende week de Roosendaalse avondvierdaagse. Sinds 2018 heb ik die niet meer gewandeld want in 2019 was ik op vakantie in Limburg, in 2020 werd deze afgelast door de corona crisis en in 2021 kon het nog steeds niet doorgaan vanwege deze crisis. Ik zal deze toch al voor de 28ste keer wandelen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verhaal van Reynaerd de Vos
In Van den vos Reynaerde wordt een hofdag van koning Nobel beschreven. Alle dieren verschijnen, behalve één: Reynaert de vos. Verschillende dieren doen hun beklag over de schurkenstreken van Reynaert, en koning Nobel besluit de vos voor het Hof te dagen.
Daartoe worden Bruun de Beer en Tybeert de Kater als dagvaarders ingesteld. Reynaert kan Bruun de Beer echter in een val lokken. Hij maakt hiervoor gebruik van Bruuns gulzigheid. Reynaert vertelt Bruun dat er honing in een opengespleten boom zit. Reynaert slaat de wiggen uit de boom en de beer komt vast te zitten. Vervolgens komt Tybeert de Kater, die hij weet op te sluiten in het kippenhok bij een vijandig gezinde pastoor. Uiteindelijk weet Grimbeert de Das, een neef van Reynaert, hem te overtuigen, omdat hij de derde in rij is die hem komt dagvaarden.
Reynaert probeert al het mogelijke om toch maar niet schuldig bevonden te worden voor zijn misdaden, maar Koning Nobel en de zijnen blijven bij hun besluit.
Uiteindelijk, wanneer Reynaert alleen met de koning en koningin is, komt hij met zijn beste list. Die luidt als volgt. Reynaerts eigen vader, met Isengrijn de Wolf, Bruun de Beer, Tybeert de Kater en Grimbeert de Das hebben samengespannen tegen de koning. Zij hebben een grote schat vergaard, waarvan alleen Reynaert de vindplaats kent. Als de koning Reynaert vrij laat, zal Reynaert de vindplaats hem bekendmaken.
Koning Nobel doorziet de list eerst, maar wordt dan door zijn vrouw overgehaald en de samenzweerders worden ingerekend. Reynaert kiest het hazenpad, en vertrekt op een zogezegde bedevaart naar Rome. Vóór zijn vertrek wordt hij eerst thuisgebracht door Cuwaert de Haas en Belijn de Ram. In zijn burcht Maupertuus vermoordt Reynaert Cuwaert en stuurt hij Belijn met een tas naar koning Nobel. Hij vertelt erbij dat er een brief in zit, maar in werkelijkheid zit de kop van Cuwaert erin. De koning wordt hierdoor nu echt boos en vertrekt met de edelen naar Reynaert om die om te brengen, maar de slimme Reynaert is al naar een wildernis gevlucht
Vergeet mijn gastenboek niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten