Cleyne Cat
(Ongeveer 1665)
Boven in de gevelversiering is een gebeeldhouwd kopje aangebracht.
Polar Bear
Op 5 mei 1960 werd dit beeld van Joop Vlak onthuld op de locatie waar op 30 oktober 1944 twee regimenten van de Britse Polar Bear divisie via een Baileybrug het centrum van Roosendaal binnentrokken.
Het moment van de bevrijding wordt herdacht door dit beeld in vauriosteen van een ijsbeer op een ronde basaltlavastenen zuil met vierkant voetstuk.
Boven het voetstuk staan de wapenschilden van de gemeente, provincie en de regimenten Duke of Wellington en Leicestershire.
Moeder en kind
De aanleg van de spoorlijn Antwerpen-Rotterdam in 1854 betekende een scheiding tussen Markt en Kade of Klein Roosendaal. Beelhouwer is Joop Vlak.
De aanleg van een voetgangerstunnel onder het spoor in 1956 herenigde de twee stadsdelen.
Franciscanes met leerling
Beeldhouwer Leon Vermunt
Vincentiusstraat 53 en 51
Fluitspelende bosgod Pan voor als symbool voor de leraar die door zijn onderricht leerlingen van verschillend karakter weet te boeien. Het relief is in 1962 vervaardigd door Marius van Beek.
St. Vincentius a Paulo voor die een kind op de arm draagt. Beeldhouwer Albert Meertens.
Stolperstein
Zij herinneren aan de door de Nazi’s verdreven, vervolgde en vermoorde personen. De op 20 juli 2011 gelegde stenen bij de Dr. Lemmensstraat 6 en 30a herinneren aan de verzetsstrijders Pieter Penneweert ...
… en Johannes Heijnen, die beiden in het kamp Neuengamme omkwamen.
Stationsgebouw en Stationsplein
Er zijn tegeltableaus in de gevel aangebracht met voorstellingen van de wapens van een hele reeks landen in Europa.
De wapens van Nederland en België boven de hoofdingang gingen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog verloren.
Tussen de nieuwe hoofdingang en de rijwielstalling is bovenop een slanke bakstenen zuil ter herinnering aan de negentien gesneuvelde medewerkers van de spoorwegen een beeld opgericht genaamd De Vrede.
Gesneuvelde NS-ers.
Beeldengroep "De Welvaart".
Mariadal
Boven de hoofdingang is een zandstenen beeld van de Heilige Franciscus te vinden. (J. Cuypers).
In de gevel herinnert een gedenksteen (J. Vlak) uit 1948 aan de verzetstrijder pater Alphonsus (G. Averdieck), die in het klooster verbleef
Ook een Stolperstein voor Vincentiusstraat 7 herinnert daaraan.
Kloostermuur
Architect Joseph Cuijpers, die eerder de kapel van klooster Mariadal ontworpen had, kreeg in 1941 de opdracht voor de bouw van deze sierwand.
Wederopbouw
Op het uiteinde van de kloostermuur aan de Burgemeester Prinsensingel komtdit monument in Euvillesteen van Charles Vos tot stand.
Kloosterstraat
Haut-relief in zandsteen voorstellende St. Gertrudis.
Molenstraat 68
In de gevel een gedenksteen van een ruiter op een steigerend paard voor.
Octogon
Het is een achthoekige tafelsculptuur in twee kleuren granito, objecten van granito, staal, messing en koper, verwijzend naar de omliggende gebouwen: kerk, overheid, theater en commercie. Het opschrift op de schijf luidt: "Vita Brevis, Ars Longa" (het leven is kort, de kunst duurt lang).
De bron
Een betonnen schaal met een kantelend deksel dat schijnbaar omhoog gedrukt wordt door het water.
Antieke pompen
Tweetal gietijzeren pompen op een hardstenen voetstuk geplaatst, die oorspronkelijk afkomstig zijn van de kasteelhoeve Maxburg bij Meer (B).
Knielende Boer
Ten noorden van de vroegere St. Janskerk staat dit beeld in Franse kalksteen van een knielende mannenfiguur die de vroomheid symboliseert. (H. Visser).
Markt 12
Gevelsteen in zandsteen genaamd ‘In de Vijf Ringen’. Het stelt een man voor met in de rechter hand een schild waarop vijf ringen.
Tussen de Markten
Twee muurschilderingen tonen verschillende markante gebouwen in Roosendaal. (Frank Roks)
Paviljoen Nieuwe Markt
Het heeft een ovalen vorm en staat op twee derde lengte van de op het einde van de jaren vijftig tot stand gekomen Nieuwe Markt. (architect René van Zuuk)
De Trommelaeren van Roesendale
Kunstwerk van Leon Vermunt. De figuren herinneren enerzijds aan het eertijds roemruchte muziekcorps dat met name in de jaren zestig furore maakte, maar brengen anderzijds ook het enthousiasme voor de muziekbeoefening in Roosendaal naar voren. Het kunstwerk bestaat uit negentien figuren van twee meter hoog.
Johannes de Doper
Han Wezelaar maakte in 1967 dit bronzen beeld op een basaltlavastenen sokkel van een knielende, ruige ongeschoren boeteprediker met een vermanende opgeheven rechterarm.
De Tullepetaon
Op 11 november 1991 kon op het Tongerloplein dit bronzen beeld van het carnavalssymbool voor Roosendaal onthuld worden. De tullepetaon is een vette, volgevreten parelhoender met een veel te grote smoel, trots, opschepperig, recht van het boerenerf weggelopen op zijn klompen. (Ontwerper Leon Vermunt).
Vergeet mijn gastenboek niet:
23.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten