zondag 18 juni 2017

De Vierdaagse als wandelend laboratorium

Bron : Gelderlander 12 juli 2008
De Vierdaagse is dit jaar een wandelend laboratorium. Onderzoekers zijn net zo aanwezig als gladiolenverkopers en blarenprikkers.
Het omvangrijkst zijn een gezondheidsonderzoek door het Nijmeegse universiteitsziekenhuis UMC St. Radboud en een klanttevredenheidsonderzoek van de Vierdaagse -organisatie zelf. De ruim 44.000 wandelaars ontvangen voor beide elektronische enquêteformulieren. Professor Maria Hopman (St. Radboud) vervolgt haar metingen met de 'chippil'. Honderd proefpersonen slikken deze digitale thermometer die tijdens het lopen permanent de lichaamstemperatuur meet.
Alle data worden geregistreerd door een centrale computer, via bluetooth en de mobiele telefoon. Ook van tien bepakte militairen wordt elke wandelminuut de lichaamstemperatuur bijgehouden. Daarbij gaat het erom oververhitting van het lichaam preventief te signaleren.
Er is dit jaar extra aandacht voor de uitvallers. Een ingehuurde sportpsycholoog wil in dit verband door middel van gesprekken 'zaken vaststellen die zich tussen de oren afspelen'. De Nijmeegse St. Maartenskliniek onderzoekt op zijn beurt voetblessures die ontstaan tijdens het lopen van afstandsmarsen.

Dan is er nog een experiment met de 'veterchip'. De succesvolle snelheidsmeter van het Nijmeegse ChampionChip moet hier inzicht geven in aantallen lopers op een bepaald punt en hoe drukte zich wel of niet spreidt over het parcours.
Tenslotte doet ook de gemeente Nijmegen een groot onderzoek onder wandelaars, maar dan naar de economische impact van het wandelevenement voor de stad.
Ondertussen werkt de Vierdaagse -organisatie mee aan het Europese MIDAS-project, dat onder andere onderzoekt hoe massa-evenementen te controleren met moderne technologieën. Zo kunnen grote groepen lopers straks preventief rond een knelpunt worden geleid of ook individuele wandelaars worden benaderd.
Per SMS kan iemand worden gewaarschuwd met spoed wat te drinken omdat de lichaamstemperatuur in de waarschuwingszone is geraakt.
Technisch kan het allemaal, maar de juridische onderbouwing – zoals voor de bescherming van de privacy – loopt nog achter. En je kunt niet zomaar van 44.000 mensen hun 06-nummer verlangen.
De nieuwe marsleider van de Vierdaagse, Johan Willemstein, is een van de initiatiefnemers van al die onderzoeken. De dagen dat zijn voorgangers rond een goed glas wijn constateerden dat het allemaal weer mooi was geweest, zijn voorbij.
Willemstein wil eerst zoveel mogelijk gegevens verzamelen voor een serieuze evaluatie. "Data zijn nodig om te weten waarom je eventueel kunt besluiten bepaalde dingen te veranderen", aldus de oud-militair.
Bij de landmacht zat hij in de automatisering en informatievoorziening. "We zijn wat dat betreft niet anders dan Albert Heijn en Philips. Die werken heel klantgericht. En komen er dan specifieke knelpunten naar voren, dan leggen we daar een vergrootglas op en kijken we hoe het te verbeteren", aldus Willemstein.
Behalve de inzichten van de nieuwe marsleider komt de professionalisering ook voort uit de pijnlijke lessen van de tragisch verlopen Vierdaagse van 2006. Twee wandelaars overleefden in dat jaar de eerste, extreem warme wandeldag niet, talloze wandelaars gingen onderuit en de Vierdaagse werd na een dag afgebroken.
Sindsdien werden specialisten op velerlei gebied aangetrokken door de organisatie, inclusief een communicatiedeskundige in geval van calamiteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten