dinsdag 27 juni 2017

Reunie Wijchen Goudenkruisdragers Vierdaagse 10 september 2016

Het is een traditie dat (meestal) de tweede week de reünie van de vereniging Goudenkruisdragers Vierdaagse plaatsvind. Zo ook dit jaar. De plaats was Wijchen de doorkomst plaats tijdens de tweede dag. Het lijkt overigens ook traditie te worden dat er werkzaamheden zijn bij de NS. (Ook tijdens reünie in Cuijk, Roosendaal). Dit keer reden er geen treinen tussen s'Hertogenbosch en Wijchen. Daarom besloten we om toch maar met de auto te rijden, ondanks het treinkaartje dat we reeds hadden gekocht.
Dat besloten we een dag later op te maken door een dagje Vlissingen te plannen.
Rond half tien waren we in Wijchen waar we werden verwelkomt door de reünie commissie. Er werd koffie of thee met een gebakje geserveerd. Ook Ron Konijn was aanwezig.

Iets na 10 uur werd de reünie geopend door Francien van den Heuvel.
Daarna nam de Leonie Vink (voorzitter)en Henry Sackers (namens de Stichting Vierdaagse)het woord.
Het is beter om met elkaar te wandelen dan over elkaar heen te lopen.
Leone Vink
Voorzitter



Vierdaagselied
Na de opening werd de ochtend vervolgt met 't Koor die diverse liedjes zongen waaronder de Vierdaagsemars.
Uiteraard viel iedereen op dat ze met het verkeerde couplet begonnen. Het eerste couplet begint met "Natuur gaf ons een motor mee" en niet "Wij lopen de Vierdaagse mee" Van diverse liedjes heb ik een filmpje gemaakt.
Het dorp

Brandend zand

Sometime between


Land van Maas en Waal
De sfeer kwam er goed in.

Droomland

Laat maar lekker gaan en nogmaals het Vierdaagselied



Daarna werden we getrakteerd op een lekkere lunch.



Na de lunch was er keuze tussen: Boerengolf Huifkartocht Bezoek kasteel en rondleiding Wijchen Wij kozen voor het laatste.
Groepsfoto John Kouters

Het was ongeveer 20 minuten wandelen, grotendeels in tegengestelde Vierdaagserichting.










Als eerste kregen we een rondleiding door het kasteel. Even was er verwarring waar we moesten staan. Er waren namelijk 4 groepen gemaakt en niet iedereen kon gelijk het kasteel in.


Hieronder een stukje geschiedenis van het kasteel.
Vele families hebben het kasteel in hun bezit gehad. In de 14ste eeuw kwam het in handen van het geslacht van Galen; in 1536 kreeg de heer van Batenburg het in eigendom. Inmiddels was het kasteel minstens één keer verwoest. Hoogst waarschijnlijk heeft een van de heren van Batenburg (de familie Bronkhorst) de nieuwe burcht gebouwd, die echter pas aan het begin van de 17e eeuw is voltooid. Die voltooiing staat op naam van het prinselijke paar Emilia van Nassau en Don Emanuel van Portugal. 17ste tot 20ste eeuw In 1629 overleed Emilia en het kasteel werd door haar kinderen uiteindelijk verkocht aan Philips van Nassau, heer van Grimhuizen bij Breda. Na in drie verschillende families van hand tot hand te zijn gegaan, kwamen kasteel en leengoederen in 1771 in het bezit van het geslacht Osy. De erfgenamen van baron J.J.R. d’Osy hebben het kasteel in de zomer van 1903 in de openbare verkoop gebracht. Jonkvrouwe A.W. van Andringa de Kempenaer uit Den Haag kocht het kasteel voor fl. 26.850-. Na een schoorsteen brand in de Sinterklaasnacht van 1906 brandde het kasteel geheel uit. Alleen het staande muurwerk bleef gespaard. Meubilair, bibliotheek en kunstschatten vielen allemaal ten prooi aan de vlammen. In uiterst korte tijd werd het kasteel onder leiding van de Nijmeegse architect F.A. Ludewig volledig gerestaureerd. In 1908 stond Kasteel Wijchen er weer in oude glorie. Na het overlijden van Jonkvrouwe de Kempenaer in 1926 kwam het kasteel in het bezit van haar neven. Zij gaven in 1932 opdracht het kasteel te verkopen. Een koper voor het kasteel was echter niet te vinden in de crisisjaren. Op initiatief van de burgemeester heeft de gemeente Wijchen toen het kasteel gekocht voor de som van fl. 32.000,-. Het statige slot is sindsdien Kasteel/Raadhuis en alle Wijchenaren zijn eigenaar. 21ste eeuw De toekomst ziet er positief uit voor het kasteel. Grondig gerestaureerd in de jaren negentig, biedt het kasteel sinds 1996 onderdak aan Museum Kasteel Wijchen en de raad- en trouwzalen van de gemeente Wijchen. Het museum is gevestigd op de bovenste verdieping van het kasteel, en maakt ook gebruik van een deel van de kasteeltuin. Het museum bevat collecties archeologie en hedendaagse kunst, met vaste en wisselende tentoonstellingen alsook een regionale geschiedenis expositie over de vijf kastelen op Wijchens’ grondgebied. In de kasteeltuin ligt museumtuin ‘de Tuun’ met historische landbouwgewassen en kruiden.
























Vanwege de Open Monumentendag waren er veel mensen in oude middeleeuwse kostuums te zien.


Na het bezoek aan het kasteel volgde de rondleiding door Wijchen. Verschillende punten in de buurt van de Vierdaagse route. De rondleiding duurde een uurtje.








Kerkje in Wijchen
























Daarna liepen we weer terug richting de zaal. Na eerst een ijsje te hebben gekocht moet ik bekennen.


En ondanks dat er geen personentreinen reden was de overweg toch even gesloten. Voor de werktrein die materiaal moest aanleveren.

Na een minuut of twintig waren we weer terug en dronken nog wat. Daarna werden de lustrumbeloningen uitgereikt.
15x en 20x


25x



30x
35x


40x


45x


50x


55x




Hopelijk is mijn broer er volgende jaar ook bij. Dan hoop hij voor de 20ste maal de Vierdaagse succesvol uit te lopen. Rond vijf uur was na het 'nogmaals' zingen van het Vierdaagselied de reünie afgelopen en reden we weer richting huis.Volgend jaar in ???

Vergeet mijn gastenboek niet:
https://www.tboek.nl/gastenboek/tinykouters/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten