De crisis zet mensen aan tot wandelen. Dat is de verklaring van de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse voor het hoge aantal inschrijvingen voor dit jaar.
Morgen moet voor het eerst in jaren worden geloot om het aantal deelnemers op de vanwege de veiligheid gestelde limiet van 45.000 te krijgen.
,,Wij merken dat mensen ervoor kiezen geen dure vakanties te boeken, maar in plaats daarvan gaan wandelen rond Nijmegen,’’ zegt Vierdaagsewoordvoerder André Sonneville. ,,Wij zitten altijd midden in de zomervakantie. Als mensen besluiten in eigen land te blijven, zien wij dat in het aantal deelnemers.’’ Verder zegt Sonneville dat ook de promotie van de wandelsport steeds meer vrucht afwerpt.
48.350 mensen hebben zich ingeschreven. Zij hoeven niet allemaal mee te loten: Wie al eens eerder de Vierdaagse volbracht, mag hoe dan ook meedoen. De kans het alsnog te halen, is overigens ook voor de wandeldebutanten vrij groot. Voor de ruim 20.000 mensen die morgen meeloten, zijn er nog zo’n 17.000 wandelplekken beschikbaar.
De loting geschiedt onder toezicht van een notaris met behulp van een computerprogramma, en duurt volgens Sonneville zo’n anderhalf uur. Mensen die alsnog mee mogen doen, krijgen bericht. Een record is het aantal van dit jaar niet. In 2003 schreven 53.836 mensen zich in. Toen lag de limiet voor het aantal deelnemers overigens op 47.500. Uiteindelijk verschenen er 44.812 aan de start. De laatste keer dat er geloot moest worden, was in 2005.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten