zondag 18 juni 2017

'Hey, daar heb je de soepmannen weer!'

Bron : PZC 6 juli 2008 (n.a.v. Zevendorpentocht)
Deelnemers aan de vijftig kilometer van de Zevendorpentocht over het eiland Tholen, rekenen er inmiddels al op. Bijna halverwege, op zo'n 21 kilometer vanaf de start in Oud-Vossemeer staan de drie mannen daar als een rustpunt te wachten om de honderden wandelaars van een dampend bekertje hete drinkbouillon te voorzien. 'De soepmannen' heten ze, onder de wandelaars. De Zevendorpentocht wordt dit jaar voor de twintigste keer gelopen, maar Gerrit Gast (66) en Rien (54) en Marco (30) Goedegebure vierden op de Derde Dijk tussen Stavenisse en Sint-Maartensdijk zaterdag hun eigen jubileum. "We staan hier nu alweer voor het tiende jaar", zegt Marco Goedegebure, terwijl hij bekertjes uitdeelt aan de wandelaars die zijn kraampje voorbij komen.
Sommigen lopen direct door en laten het 'soepje' onderweg naar binnen glijden, anderen grijpen de kans aan om even halt te houden. "Hey, daar heb je de soepmannen weer!", roept een wandelaarster en pakt dankbaar een bekertje van de tafel en vervolgt haar weg. "Goed voor het aanvullen van zout in je lichaam", voegt ze er aan toe.
Gerrit Gast vult rap de slinkende voorraad bekertjes bij. Met een kannetje schept hij de bouillon uit de grote pannen, die op campinggasstelletjes wordt warm gehouden.

Op het bankje puft Peter Baas (45) uit Rotterdam even uit. "Dit is mijn favoriete tocht", meldt hij. Baas oefent, evenals de meeste deelnemers aan de 50 kilometer van de Zevendorpentocht, voor de Vierdaagse van Nijmegen, die over ruim een week begint. Baas loopt liever een georganiseerde wandeltocht dan dat hij in zijn eentje een parcours uitzet. "Het is makkelijker. Je hoeft je niet op plattegronden te concentreren en onderweg is overal hulpverlening aanwezig. Negen van de tien keer kom ik mensen tegen die zich ook voorbereiden op de Vierdaagse. In de natuur is het beter trainen dan in de steden. In het begin train je nog op afstanden van 25 à 30 kilometer en blijf je dicht bij huis, maar naarmate de Vierdaagse dichterbij komt, worden de afstanden langer en moet je wel verder reizen."

"Ik ben de kok", meldt Rien Goedegebure, de vader van Marco, glunderend boven de soeppan. "We zijn ooit eens gevraagd door de organisatie, of we hier als vrijwilligers wilden komen staan. En we zijn gebleven. De meeste wandelaars kennen ons dan ook al wel. En van de andere kant zien wij ook vaak bekende gezichten."

Van sommige bekende gezichten kennen ze ook een beetje het verhaal. Zoals het 'oude besje' uit Ekeren (B). "Die man is inmiddels in de tachtig en loopt al jaren mee. Op de fiets komt hij van België naar Oud-Vossemeer gereden, daar verschijnt hij aan de start, wandelt de ronde van vijftig kilometer over Sint Annaland, Stavenisse, Sint-Maartensdijk, Scherpenisse, Tholen en Oud-Vossemeer, en fietst dan terug naar huis. Dat werd een beetje te gek, dit jaar hebben we hem maar van thuis opgehaald", zegt Gast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten