De derde zaterdag van september stond, in tegenstelling tot eerdere jaren (toen het steeds de tweede zaterdag was), de reünie van de Vereniging Gouden Kruisdragers Vierdaagse op het programma. Ditmaal helemaal in Veenhuizen dat in de buurt van Assen ligt. Vanuit Roosendaal is dan het openbaar vervoer haast geen optie. Ik stond om 5.45u op om rond half zeven mijn broer en later mijn moeder op te halen. Om ongeveer kwart voor zeven reden we richting het noorden, voor ons de verste reünie tot nu toe.
Maar drie jaar geleden hadden wij gelukt toen het in Middelburg was. De reünie begon om tien uur en het zou bijna drie uur rijden zijn. En onderweg wilde ik wel even stoppen om te rusten. Bij Breda hadden we eigenlijk het enige probleem van de tocht want we konden niet via knooppunt Zonzeel rijden, dat werd dus een paar kilometers om. Hoewel de TomTom aangaf dat we over Lelystad konden rijden, besloot ik toch via Zwolle te gaan. Het zou niet zoveel uitmaken. Net na Utrecht werd even gestopt om wat te eten. Daarna reden we weer verder.
Na nog een tussenstop kwamen we rond kwart voor tien aan in Veenhuizen. Even later konden we naar binnen. Hier werden we ingedeeld in 6 groepen.
Iedere groep had een aparte kleur wat d.m.v. een vlindertje werd aangegeven. Wij hadden de blauwe kleur, wat inhield dat we een rondleiding door het gevangenismuseum kregen en een ritje met de boevenbus. Al snel zagen we dat er meer belangstellende waren voor deze kleur. Al snel was deze mogelijkheid dan ook niet meer te kiezen. Toen we binnen kwamen kregen we een bak koffie of thee met een gebakje waarop het logo van de vereniging stond.
Daarna werd de reünie geopend, waarbij wat werd verteld over de drie "gestichten" van Veenhuizen.
Er was ook een vierde gesticht werd verteld, dat was het kerkhof. En bijna iedereen heeft wel voorouders die in Veenhuizen zijn geweest. Ook werd teruggeblikt op de Vierdaagse die succesvol was verlopen. Er werd ook vooruit gekeken naar de 100ste Vierdaagse in 2016. 23 oktober 2013 is het nog 1000 dagen te gaan. Vanaf dan zal er afgeteld gaan worden. Ook zal binnenkort het limiteringsprotocol voor deze 100ste Vierdaagse bekend worden gemaakt. Die zal zeker anders zijn dan het huidige protocol.
Uitleg over de vlindertjes en de kleuren.
Na de welkomswoorden werd uitgelegd wat de bedoeling was en dat iedereen naar het gevangenismuseum reed met de auto.
We moesten daar om 11.00u zijn, maar het was al bijna 11.15u. Verder waren er ook reünisten die niet met de auto waren. Dus er werd gevraagd om als er nog plaats over was iemand mee te nemen. Rond half twaalf waren we bij het museum, waar iedereen al snel aan een rondleider werd gekoppeld.
Filmpje aankomst gevangenismuseum Veenhuizen.
Wij begonnen met de rondleiding door het museum. Onze rondleider vertelde enthousiast over de geschiedenis van de gevangenis en de straffen van vroeger en nu.
Een aantal uitdrukkingen zoals
- Het vuur aan de schenen leggen.
- De duimschroeven aandraaien. Geradbraakt worden. Op de schopstoel zitten.
- Voor paal staan.
verwijzen naar de straffen die in de Middeleeuwen werden uitgevoerd.
Overigens maakte het wel uit of je arm of rijk was. Een rijke misdadiger kon een beul bestellen om het vonnis (onthoofd worden) snel uit te laten voeren, voor de armen duurde het lijden langer. Ze werden bijvoorbeeld geradbraakt, wat wil zeggen dat eerst de botten op diverse plaatsen worden gebroken en als laatste een slag op het hart wordt gegeven om de genadeslag toe te brengen. Het vervolg was dat je werd opgehangen of onthoofd en dat je hoofd op een spies werd gezet.
Maar nu genoeg gruwelijke verhalen, tegenwoordig zijn de straffen gelukkig anders.
Dagindeling
Wie was het opgevallen dat hier bekende medailles te zien waren.
Kostuum
Een vorm van recycling, een herbruikbare lijkkist. Kon de volgende arme sloeber weer naar het vierde gesticht worden vervoerd.
Rechtbank
Na ongeveer 1½ uur moesten we gaan eten, er was soep en er lagen broodjes klaar. Ondertussen spraken we met andere reüniegangers.
Wij waren groep 5, dus vlug naar de boevenbus.
Na het eten moesten we met de boevenbus mee. Deze reed in de omgeving van Veenhuizen langs de diverse bezienswaardigheden en gevangenissen.
Een leuke maar krappe ervaring. De ruimte op je stoel en de stoel van de persoon voor je was erg krap.
Na drie kwartier waren we weer terug en konden we nog even bij het glasmuseum kijken.
Schip in een glas
Daarna weer richting de auto om naar een kerkje naast het gebouw waar we vanochtend waren verwelkomt.
In deze kerk zouden de jubileumbeloningen worden uitgedeeld.
Filmpje Koepelkerk en napraten
15x
20x
25x
35x
40x
45x
50x
55x
Omdat de man die hem voor de 55ste keer had uitgelopen niet had gemeld dat hij een lustrumbeloning wilde werd deze nagestuurd.
Het organiserend comité werd bedankt, al moesten ze nog wel even wachten op een kleinigheidje. Francien van den Heuvel kwam er in de buurt van Amersfoort namelijk achter dat het kleinigheidje nog in 's Hertogenbosch lag. Er werd gerefereerd aan het liedje "Dat gaat naar Den Bosch" toe.
Filmpje Vierdaagselied
Hierna gingen we weer naar het andere gebouw waar we nog wat konden drinken. Ik wilde nog even op het zingen van het Vierdaagselied wachten, maar het werd al tegen vijven. Gezien de lange rit terug naar huis wilde ik toch gaan rijden. Maar toen we in de gang stonden hoorden we dat het Vierdaagselied werd ingezet. Dus nog even meezingen (eigenlijk het 2de couplet filmen)
Op weg naar huis aten we nog wat in Oosterwolde. Daarna gingen we naar huis.
Wel nog even een rust gepakt rond Utrecht. Rond negen uur was ik thuis. Het was een leuke maar vermoeiende dag. Zeker de moeite waard.
Vergeet mijn gastenboek niet:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten