zondag 18 juni 2017

Belang Vierdaagse in kaart gebracht

Bron : Gelderlander 4 juli 2008
De Vierdaagsefeesten brengen dagelijks 200.000 mensen naar Nijmegen, in totaal 1,2 tot 1,4 miljoen bezoekers. Die geven met z'n allen 30 miljoen euro uit.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Nijmegen vorig jaar heeft laten doen. Dit jaar laat de gemeente een soortgelijk onderzoek doen naar de Vierdaagsemars: hoeveel mensen komen hier op af (wandelaars en toeschouwers) en wat geven ze uit.
Dat deelde burgemeester Thom de Graaf mee tijdens een gezamenlijke persconferentie van de gemeente Nijmegen, de organisaties van de Vierdaagse en van de Vierdaagsefeesten.

" Deze evenementen zijn van groot belang voor Nijmegen. Ze zorgen voor een belangrijke economische impuls. Maar ze geven Nijmegen ook een uitstraling in binnen- en buitenland. De Vierdaagsefeesten is het grootste meerdaagse evenement in Nederland", aldus De Graaf.

André Sonneville, woordvoerder van de Vierdaagse, is blij met dit onderzoek. "Dan weten we waar we het over hebben. Ik denk dat het aantal mensen en de economische impact van de Vierdaagsemars groter zijn dan verwacht."
De organisaties van Vierdaagse en Vierdaagsefeesten zetten hoog in op veiligheid. "We hebben tal van voorzieningen getroffen waar de bezoeker niets van merkt, die bijdragen aan de veiligheid van de binnenstad", zegt feestorganisator Wim Smids. "Je moet denken aan cameratoezicht, het monitoren van bezoekersstromen en lichtkranten om dat in goede banen te leiden."
Volgens Smids zijn de feesten over het algemeen veilig. "De politie doet zo veel aanhoudingen als tijdens een regulier weekend." De feestbaas richt zich verder vooral op het festival. "We hebben dertig podia, vijfhonderd optredens met een kwalititief goed en gevarieerd aanbod" , stelt hij.
Ook de Vierdaagse zet veel middelen in om de wandelaars veilig en gezond tot de finish te leiden. De organisatie heeft sinds vorig jaar deskundigen in de arm genomen als een meteoroloog en een inspanningsfysioloog die onderzoek doet naar vochtbalans en oververhitting bij wandelaars.

Nieuw is een samenwerkingsproject met sportorganisatie NOC- NSF. Deze club rust 7.500 wandelaars uit met een Champchip. "Zo kunnen we de stromen van wandelaars volgen en ingrijpen als er stagnaties ontstaan", aldus een zegsman van NOC-NSF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten