maandag 19 juni 2017

Lopende peilzenders meten wandeldrukte

De Vierdaagse-organisatie waakt dit jaar met de nieuwste technieken over de veiligheid van het Nijmeegse wandellegioen. Mobieltjes kunnen dit jaar als peilzender dienen om de drukte op het parcours te meten. Het thuisfront kan rechtstreeks via internet of sms volgen of hun wandelheld op tijd binnenkomt.
Waar lopen de grootste groepen wandelaars? Welke rustplaats kan veel wandelaars verwachten? Staan er bij de controlepost voldoende controleurs om kaarten te knippen? Wie komen te laat binnen?
De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse kan dat dit jaar vrijwel in één oogopslag zien, stelt Ardo van Kampen, hoofd van de Vierdaagse-Dienst Kennis en Innovatie. Sinds de zwarte julidag in 2006, waarbij twee wandelaars het leven lieten en de wandelmars moest worden afgeblazen, wordt niets meer het toeval overgelaten.
Pardus (Parcours Drukte Uitwisseling Service), zoals het lopersvolgsysteem is gedoopt, meet aan de hand van mobiele telefoons continue de drukte onderweg. "Rustplaatsen en controleurs kunnen daarop inspelen, zodat er voldoende blarenprikkers klaarstaan", zegt Van Kampen.
Wandelaars dienen hun gsm-nummer vooraf te registreren. Dit jaar kan dat alleen nog door bellers die van het KPN-netwerk gebruik maken. Dankzij de wandelende peilzenders kan de gemiddelde snelheid van het wandellegioen worden berekend, evenals de te verwachten aankomsttijd.
Van Kampen: " Het geeft inzicht hoeveel mensen op tijd zullen binnenkomen en welke deelnemers het zeker niet op tijd gaan halen. Die gegevens kunnen we per afstand, de dertig, veertig of vijftig kilometer, filteren."
Bij dreigende grote drukte kan de organisatie de lopers spreiden. Via de elektronische tekstborden langs de route kunnen we mensen aansporen iets eerder te gaan rusten. Bij extreme hitte kunnen we zo communiceren dat de finishtijd met een uur wordt verlengd."
In het buitengebied is de peiling via het mobieltje met een maximum van een halve kilometer nauwkeurig. Binnen de bebouwde kom is dat 150 tot 50 meter. "Dit jaar kunnen volgers thuis ook op de website de camera's langs de route aanklikken, zodat ze hun wandelaar op beeld voorbij zien komen", aldus Van Kampen. Na de finish wordt de wandelende peilzender automatisch uitgelogd en verdwijnt deze uit het lopersvolgsysteem. "Er wordt niet gekeken welke wandelaar 's avonds laat nog op het terras zit", lacht Van Kampen.
Gelderlander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten