maandag 19 juni 2017

En de generaal zit vooraan

Peter van Uhm is de hoogste. Dus natuurlijk zit de Commandant der Strijdkrachten zondag tijdens de Vlaggenparade op de middelste tribune vooraan in het Goffertstadion. Verder zitten daar marsleider Johan Willemstein, voorzitter Theo Camps van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten, én burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen natuurlijk. Net als de commandanten van marechaussee, marine, luchtmacht en landmacht, ambassadeurs, zaakgelastigden.
In totaal 348 prominenten, mannen en vrouwen die op grond van hun status een plek krijgen op mooie tribuneplaatsen in het Goffertstadion.
Burgemeesters van de doortochtgemeenten zitten OR, sponsors OL.
Jan Jansen tekent de namen allemaal keurig in op een groot bord op het Vierdaagsekantoor in Nijmegen. "OR is onder rechts, OL is onder links en OM is onder midden."
Jansen zit al veertien jaar in de ploeg Protocol Vierdaagse, dit jaar is hij voor het eerst Hoofd.
Een belangrijke taak voor hem en zijn team van drie mannen, ook allemaal vrijwilligers.
Voor zeshonderd genodigden moet Jansen een stoel reserveren, voor militairen, burgemeesters, wethouders en andere autoriteiten, buitenlandse delegatieleiders van wandelgroepen, sponsors, bestuursleden en ereleden van de wandelbond KNBLO, regiobestuurders die iets voor de Vierdaagse doen. Maar ook bestuursleden van de Vierdaagsefeesten. "Er zijn ook stoelen voor, vervelend woord, 'gewone mensen'."
De chauffeurs van de bobo's hebben bijvoorbeeld ook allemaal een beste plek, op rij 15, de bovenste rij. En zo tekent Jansen hier in: ch.
Want in het Goffertstadion zitten niet alleen bobo's. Er zijn 11.000 plaatsen. Daarvan zijn er 8.000 voor de lopers en 3.000 voor de eigen organisatie.
De Elstenaar verdeelt óók de logeplaatsen op de Via Gladiola tijdens de intocht op vrijdag. 616 beste plaatsen heeft hij hiervoor, het zijn veelal dezelfde mensen als bij de Goffertparade. Jansen zet dan Duitsland en Zwitserland bij elkaar. Net als Amerikanen en Canadezen. En Scandinavische landen. "Die verstaan elkaar."
Sponsors ook bij elkaar, die willen toch vooral makkelijk netwerken.
Van Uhm krijgt op de Via Gladiola als meest prominente bezoeker natuurlijk ook weer de beste plek, precies in het midden.
En dan is er nog de ABCD-tribune. Sommige plekken zijn overdekt, andere niet. Gouden Kruisdragers, mensen die de tocht der tochten vijftig keer of meer hebben gelopen, krijgen natuurlijk een overdekt plekje. Want natuurlijk is er een protocol, maar de Vierdaagse is toch vooral een feestje van en voor de wandelaars.
Gelderlander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten