maandag 12 juni 2017

Sms-bom bij Vierdaagse

Bron : www.gelderlander.nl
NIJMEGEN - De veiligheidsmaatregelen rond de Vierdaagsefeesten worden de komende jaren verder uitgebouwd.
Nieuw dit jaar is dat de binnenstad in herkenbare zones wordt verdeeld en ondernemers per sms - bom kunnen worden benaderd door politie en organisatie.
De binnenstad is tijdens de Vierdaagsefeesten verdeeld in vijf zones, die elk een eigen kleur hebben. De zones worden gemarkeerd door gekleurde poorten.

Bij calamiteiten kan het publiek dat zich in een bepaalde zone bevindt makkelijker duidelijk worden gemaakt dat het verstandig is een bepaald gebied te verlaten, stelt directeur Wim Smids van de organisatie ACBN, dat de feesten organiseert.
"Je kunt natuurlijk proberen een bepaald gebied leeg te vegen. Maar je kunt veel beter een beroep doen op de mensen om weg te gaan. Door te werken met zones is dat makkelijker."

In principe is het op termijn de bedoeling dat via een sms-alert de ondernemers in een zone waar wat aan de hand is op de hoogte gesteld kunnen worden. En eventueel opgedragen kunnen worden bijvoorbeeld de optredens stil te leggen of te stoppen met tappen. Mogelijk wordt dat de ondernemers dwingend opgelegd via hun vergunningen. "Maar de sms-alert kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld te waarschuwen voor een hoosbui. In het verleden zijn we wel eens iedereen afgerend om te zeggen dat er hevig onweer aankwam. Dat hoeft nu niet meer."

Om de veiligheid van de Vierdaagsefeesten te vergroten, worden naast de compartimentering en de sms-alerts ook tal van andere maatregelen genomen. Zo zijn de pleinen met elkaar verbonden met doorgangen van minstens zeven meter breed, zonder obstakels. Daardoor worden opstoppingen, zoals in het verleden rond het Koningsplein, voorkomen. Ook zijn er calamiteitenroutes voor de hulpdiensten. Verder komen er in de stad veertien extra camera's te hangen, die de politie in de gelegenheid stellen de publieksstromen in de gaten te houden.

Met lichtkranten wordt aan het publiek aangegeven waar het te druk is. Verder zijn er op alle podia cd's aanwezig met diverse ingesproken boodschappen. "Die zijn voorgelegd aan gedragswetenschappers, om te zorgen dat we geen mededelingen doen die bijvoorbeeld agressie opwekken", vertelt Smids.

Ook met de programmering is rekening gehouden met de pubieksstromen. Zo is vaak op twee plekken tegelijkertijd iets te doen dat ongeveer hetzelfde publiek trekt. Dit om een spreiding van de bezoekersstromen te stimuleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten