zondag 18 juni 2017

Loopadvies op maat met thermometerpil

Bron : Gelderlander 11 juli 2008
Waarschuwings-sms’jes moeten in de nabije toekomst lopers gezond door een tropische wandelvierdaagse leiden. Onderzoeker Maria Hopman: „Ik hoop dat het dit jaar lekker warm wordt.”
 'Pauzeer minimaal 15 minuten', 'Zoek de schaduw op voor een pauze', 'Stop met lopen', 'Uw lichaamstemperatuur nadert de gevarenzone'.
Inspanningsfysioloog Maria Hopman van UMC St Radboud sluit niet uit dat over een jaar of vijf dergelijke waarschuwings-sms'jes aan al die tienduizenden deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse verstuurd kunnen worden. Althans, dat doel heeft ze voor ogen. Dan moeten deelnemers wel massaal aan 'de pil' die digitaal hun temperatuurverloop registreert. "Die dingen kosten nog 20 euro, maar ik verwacht dat de prijs snel zal zakken naar 5 euro."
Deze zogenoemde chippil registreert de individuele lichaamstemperatuur. " Daarmee kunnen we individueel advies geven via ieders mobiele telefoon."
Maar zo ver is het nog niet, weet de inspanningsfysioloog die voor de Vierdaagse-organisatie breedschalig studeert op de lichamelijke gesteldheid van de deelnemers gedurende de wandelmars. "Nu hebben we nog te weinig gegevens over hoe we eventuele signalen van oververhitting moeten interpreteren. De richtlijnen die we willen opstellen, moeten nog veel preciezer worden vastgesteld."
Stiekem hoopt Hopman dat het de aanstaande Vierdaagse warmer wordt. "Sorry hoor", excuseert ze, "maar anders blijven we als onderzoekers haperen in wat we eigenlijk toch al weten. We willen meer zicht op extreme omstandigheden. Dus mag het van mij wel 25 tot 30 graden worden."
Vorig jaar werd een begin gemaakt met het volgen van het temperatuurverloop van toen 65 deelnemers. Aanleiding voor het onderzoek was de twee doden die een jaar eerder vielen te betreuren na een hete Vierdaagsedag. De 65 slikten een chippil die hun 'kerntemperatuur' om het uur registreerde.
Dit jaar is besloten een flinke schep bovenop het onderzoeksproject te doen en nog eens honderd mensen de digitale thermometer, een flinke capsule die je vanzelf weer uitpoept, te laten innemen. Nieuw is dat tien van hen, allen soldaten, éxtra nauwkeurig gevolgd worden. Met een mobiele telefoon wordt om de 10 seconden hun lichaamswarmte doorgegeven aan een centrale computer.
"We willen een aantal mensen continu kunnen volgen. Een uur tussentijd is een te grove indicator. Als er over die te warme dijk in Oosterhout wordt gelopen, kan er blijkbaar in een veel kortere tijd van alles misgaan. En wat gebeurt er precies zodra mensen bij grote hitte de Zevenheuvelenweg passeren? Dat weten we nog niet."
Een belangrijke uitkomst tijdens een test met de chippil vorig jaar in de Zevenheuvelenloop, was dat veel meer mensen dan vermoed al vrij snel een lichaamstemperatuur hebben van boven de 39 graden. "We dachten altijd dat 39 graden heel hoog was, maar nu weten we dat het vaak voorkomt." Dus moeten de alarmbellen pas gaan rinkelen na de 40 gradengrens? "We willen inderdaad weten wanneer we ons nou echt zorgen moeten gaan maken. Ergens tussen de 40 en 41 graden gaan mensen flauwvallen en krijgen ze hartritmestoornissen. Maar het exacte omslagpunt kennen we nog niet."
Andere vraag: hoe voorkom je dat de mensen bij bosjes omvallen? "Bij de marathon van Rotterdam vorig jaar reden de ambulances al af en aan toen de organisatie besloot tot afgelasten. Wij willen bekijken of je dat eerder kunt zien aankomen. Met de middelen die we nu hebben, zouden we mensen met lichtkranten collectief kunnen waarschuwen dat ze meer moeten pauzeren en langer in de schaduw moeten gaan zitten. Maar doe je dat wanneer 5 procent van de onderzoeksgroep boven de 40 graden zit? Of bij 10 procent?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten