zondag 18 juni 2017

Wegen ter controle vochtinname

Bron : Gelderlander  11 juli 2008
Oververhitting is één ding, probleem van heel andere orde bij lopers tijdens de wandelvierdaagse is de vochtinname. Inspanningsfysioloog Maria Hopman: " Te weinig drinken leidt tot uitdrogen. Maar we weten inmiddels ook dat te veel drinken zelfs nog schadelijker kan zijn. Door het te veel aan vocht zetten je hersens uit. Dat leidt tot inklemming en al snel tot de dood."
Daarbij is bij onderzoek tijdens de wandelmars vorig jaar gebleken dat de een makkelijk toe kan met 2 liter op een hele Vierdaagsedag, terwijl de ander net niet uitdroogt bij het drinken van 12 liter.
Om de verschillen tussen individuen te kunnen verklaren, wordt dit jaar in een onderzoeksgroep bloed geprikt. Dat gebeurt onder meer om de nierfunctie en daarmee de zouthuishouding te kunnen bepalen. "Meer of minder zweten zou wel eens een belangrijke verklaring kunnen zijn voor de grote onderlinge verschillen", aldus Hopman.

Daarnaast wordt vaker onderweg het gewicht gemeten. "Blijf je ongeveer even zwaar gedurende de loop, dan zit je goed qua vochtinname." Een weegbrug om de zoveel kilometer die het gewicht bepaalt van de wandelaars tijdens het lopen, is volgens Hopman wel overwogen. "Maar daaraan kleeft het bezwaar dat de wandelaars telkens hun rugzak en drankflesjes moeten afdoen. Het is niet zo praktisch als je zou denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten