dinsdag 13 juni 2017

'Maaien is dweilen met de kraan open'

Bron : Gelderlander  (3-7-2007)
Elk jaar zo'n week of drie voor de Vierdaagse krijgt de stad de grote opfrisbeurt. Het bloemenwapen aan de Voerweg wordt aangekleed, de taluds aan het Traianusplein krijgen kleurige bloemetjes, zelfs de lantaarnpalen worden gewassen.
En ook het onkruid moet weer weg. Althans op die plekken die in het oog vallen. Alle troepen van Werkvoorzieningschap Breed worden deze weken naar het centrum gedirigeerd. "Zeg maar het Vierdaagsetraject", zegt Piet Goossens.

De reus met de bosmaaier regeert met vaste hand dezer dagen. Zijn onafscheidelijke sjekkie tussen de lippen; de gespierde en getatoeëerde - uiteraard NEC - armen houden de bosmaaier, zeg maar een groot uitgevallen gazonstrimmer, vast zoals het hoort.
Piet en zijn ploegje, Carlo Bogaard en Frans Bakkenes, zijn te vinden rond de Waalhaven. Een lastig karweitje, dat gras wegmaaien. De Dar, of eigenlijk de gemeente Nijmegen, hanteert de WAVE-methode. Dat gebeurt met een slimme machine die onkruid kan detecteren. Zodra de machine onkruid waarneemt, wordt het gekookt met water van 102 graden Celsius.

Maar aangezien die machine niet overal kan komen, moeten de mannen van Piet Goossens opdraven om het resterende onkruid te verwijderen. Dat doen ze met veel verve en goedmoedig gemopper.

De bosmaaier, voorzien van een tweetakt motor, maakt een enorm lawaai en gebruikt een litertje of tien benzine per dag. "Milieuvriendelijk, dat wel", weet Piet. Alkylaat benzine, staat er op de jerrycan. Daarnaast gebruikt de maaier per dag vele tientallen meters plastic draad. "En het is dweilen met de kraan open, want de wortels van het onkruid blijven zitten, dus dat komt allemaal weer op ", zegt Piet.

"Dat kan wel waar wezen", riposteert Henk Peters van de Dar, opdrachtgever van het werk. "Maar het is al met al toch een stuk milieuvriendelijker dan de gifspuit. Niet vergeten dat Nijmegen aan de Waal ligt. Als wij gif zouden gebruiken, kom dat uiteindelijk in de Waal en vervolgens wordt dat meegevoerd met de rivier en komt het in de spaarbekkens waaruit ze in de Randstad hun drinkwater krijgen. De glyfosaten, de werkzame stof van onkruidverdelger, zijn bijna niet uit water te krijgen en daarom absoluut uit den boze. Nee, Nijmegen gebruikt een superieure manier om onkruid te verwijderen."

Het is wel een dure methode maar in feite het beste alternatief voor de gifspuit, zegt Peters van de Dar. "Andere gemeenten nemen dat van ons over", zegt Peters. "Och, en af en toe een polletje onkruid op straat is zo erg toch niet."

Behalve met de Vierdaagse dan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten