woensdag 21 juni 2017

Reünie Gouden Kruisdragers 11 september 2010

Bekijk hier alle foto's van de reünie.
Zoals ik al op de hyvessite van de Vereniging Gouden Kruisdragers heb aangegeven zou ik aanwezig zijn tijdens de reunie. Dit jaar was deze reünie in Middelburg dus niet zo ver weg. Dat in tegenstelling tot vele andere. Mijn broer en ik namen om 9.16u in Roosendaal de intercity. Iets voor tien waren we in Middelburg.
We liepen langs de Lange Jan richting het abdijplein.
Nadat we het laatste stuk even moesten zoeken waren we al snel in de Schouwburg aanwezig.

Hier werden we ontvangen met muziek.
Nadat de voorzitter de reünie had geopend en de laatste vierdaagse kort besprak …
... nam de burgemeester het woord. De voorzitter verontschuldigde zich dat de reünie pas voor de 2de maal Zeeland bezocht. Waarop de burgemeester zich moest verontschuldigden omdat hij nog nooit de Vierdaagse had gelopen. De excussen werden wedezijds aanvaard. Daarna was er een presentatie van klederdrachten door de Stichting "Het Walcherse Costuum"
Hieronder staan een aantal foto's van de stichting "Het Walcherse Costuum". 




Rouwkleding. Je hebt kleding voor zware rouw, gemiddelde rouw en lichte rouw.


Naar de markt.  










Tijdens het eten werd ook rondgelopen met de klederdracht en was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Plotseling dacht ik aan Koninginnedag. Hadden we de groep gezien op het Damplein. Ik vroeg het gewoon. Maar dat bleek een andere groep (Arnemuiden) te zijn. Deze groep stond op het Abdijplein. Een trotse Opa vertelde dat zijn kleindochter in een boek stond bij de koningin.
Na het eten kon er worden gekozen voor een bezoek aan het Zeeuws Museum, Rondvaart, een stadswandeling en een rit met de paardentram. Wij hadden gekozen voor de laatste optie. We werden naar het beginpunt gebracht. 

Ondertussen werd er nog iets verteld over verschillende gebouwen. 




Vroeger waren er geen huisnummers, dus aan de naam kon men zien wie de bewoners waren. 
Rond 2 uur kwam de eerste groep terug met de paardentram en konden wij instappen. We reden eerst een klein stukje richting Abdijplein, waar we er weer uit mochten.  

We reden eerst een klein stukje richting Abdijplein, waar we er weer uit mochten.  Hier zagen we aan de rechterkant de partijgebouwen. (we gaan de komende jaren geld uitgeven aan ... wordt er dan tijdens de verkiezingen beloofd) en aan de linkerkant het provinciehuis. (daar hebben we helaas geen geld voor --> na de verkiezingen) Verder werd er door de gids iets verteld over het "vergeten" bombardement van Middelburg op 17 mei 1940. Het waren fosforbommen en het heeft ongeveer 4 weken geduurd voordat de brand meester was.  
Mooi metselwerk. De schilder vroeg zich af of de huidige metselaars uit de huidige tijd ook dit werk kunnen afleveren. 

De gids vertelde ook iets over het feit dat er vroeger in Zeeland best een keuze kon worden gemaakt tussen katholiek of protestant worden. Klein puntje als je er voor koos katholiek te worden dan kon je je gelijk opmaken om je schepper te ontmoeten. 
Luctor et emergo. De gids vertelde dat dit betekende "Ik worstel en ontkom" en niet zoals wordt gedacht/vaak geleerd "Ik worstel en kom boven". Je ontkomt aan de Spaanse overheersing en het heeft dus niets te maken met het water. 
We liepen het Abdijplein weer af. Er werd iets verteld over de St Jan. Ook werd ik gesignaleerd door een oud-leerling. 
We reden verder via het Damplein voor het vervolg van de tocht. 

Langs deze mooie boten. 

En dit prachtige gemeentehuis zagen we ook. 

Van vele kanten viel ons de St Jan op. 


Daarna gingen we weer even de paardentram uit. 
En werd er iets verteld over deze huisjes. De kelders liepen onder de huizen door (soms 10m onder de grond) maar ook onder de tuin (ook soms 10m) zodat uiteindelijk de kelder 20m lang was. 

Na het verhaal liepen we terug door een smal straatje (Schuddebeurs) Als je vroeger rijk was droeg je een bers met geld, die je in deze straat goed moest vasthouden anders werd de beurs geschud. 

We stapten weer op de tram en reden verder en zagen wat moderne gebouwen. We bedankten de gids die ons een hele goede uitlag had gegeven. Daarna kwamen we weer vlug bij het beginpunt. We liepen terug richting de schouwburg. 


In de schouwburg bestelde ik een lekker biertje ... 
... en werden hapjes rondgebracht. 
Rond 4 uur nam de voorzitter (zonder Gouden Kruis?! Verloren?!) het woord. Hij vertelde dat hij het Gouden Kruis even had afgedaan omdat hij niet als voorzitter tot ons sprak maar als plaatsvervangend marsleider van de Vierdaagse. Hij liet ons 2 polsbandjes zien. Er waren namelijk 2 personen die deze dag niet hun juiste medaille ophadden. 
Wat was het geval. Deze 2 mensen hadden zich vrijdag 23 juli niet afgemeld bij het eindpunt, maar wel al hun knipjes.
En er bestaat een regel (net zoals in het wielrennen) die zegt:
"Als in de laatste kilometers (St Annestraat) je door toedoen van iemand anders medische hulp nodig hebt en een arts kan bevestigen dat die hulp voorgaat boven het tijdig afmelden, dan heb je nog recht op de beloning." Dus er werden op 11 september nog 2 beloningen uitgereikt.
(Ik hoop dat ik de regel goed heb opgeschreven. Uiteraard is dit een regel van de Stichting 4Daagse Nijmegen. Er kunnen hier dus geen rechten aan worden ontleend.)
Daarna werden de lustrumbeloningen uitgereikt. Hopelijk zijn min broer en ik volgend jaar aan de beurt.  
15x
20x
25x

35x   30x   45x

Opvallend was dat het dit jaar voornamelijk mannen waren die in aanmerking kwamen voor de beloning al maakte men bij de 15x nog even de fout om een man als vrouw aan te kondigen.  
Daarna werd de reünie afgesloten, eerst door een woord van het organiserend comité  
Daarna werd de organisatie bedankt met een bloemetje. 
Men ging weer snel naar beneden om tasjes uit te delen, waarin een aantal mooie boeken zaten. (O.a. Koninginnedag, vergeten bombardement en een boek met wandelingen langs diverse soorten bomen) Deze kreeg iedereen aangeboden. 

Nadat het Vierdaagselied als afsluiting werd gezongen ... 
... was de reünie ten einde. 
Vergeet mijn gastenboek niet:
https://www.tboek.nl/gastenboek/tinykouters/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten