maandag 12 juni 2017

'Uren wandelen, dagen achtereen, dat is zwaar'

Bron : www.gelderlander.nl
De dramatische gebeurtenissen op de eerste (en laatste) wandeldag van de Vierdaagse 2006, zijn voor inspanningsfysioloog Maria Hopman van het UMC St Radboud beroepshalve interessant.
"De Vierdaagse blijft een bijzonder evenement waarbij het lichaam op een bijzondere manier wordt belast. Een wandelaar loopt uren op een dag, en dat vier dagen achtereen.". Wat doet inspanning met het menselijk lichaam, en wat zijn de effecten onder diverse extreme omstandigheden? Dat is het werkterreinen van de inspanningsfysioloog. Natuurlijk, zegt Hopman, is er al veel bekend uit onderzoek onder marathonlopers en de effecten van de inspanning op lichaamstemperatuur, vochtbalans, voeding.
"Maar zo'n Vierdaagse, waarbij mensen zeven uur per dag onderweg zijn, daar is weinig over bekend. Er zijn wel gegevens over het aantal deelnemers in de afgelopen veertig jaar, over de temperatuur, het aantal uitvallers. Maar we weten niks over de belasting: hoe zwaar was het?"

Hopman gaat die gegevens verzamelen. Steekproefsgewijs gaat een team hartfrequentie, bloeddruk en temperatuur van Vierdaagselopers meten. Zo ontstaat op termijn een database voor onderzoek. Tevens geeft Hopman de wandelaars adviezen. Wordt het een zware wandeltocht, is het te doen, wat zijn de risico's, hoeveel water moeten de wandelaars per uur drinken? "Wandelaars drinken in het algemeen te weinig."

Hopman, die vijf marathons liep en zes keer meedeed aan de Nijmeegse Vierdaagse, weet waar ze over praat. " Wandelaars beginnen om acht uur met een kopje koffie en om half elf nemen ze er nog een. Dat is wat anders dan twee liter water per uur drinken - als het heel heet is, is dat wel reëel."

Maar hoe weet je nou of je genoeg drinkt? "Door jezelf elke avond te wegen. Als je normaal tussen de 69 en 71 kilo weegt - dat schommelt altijd - en op de tweede wandeldag 67 kilo, dan is de kans groot dat je te weinig hebt gedronken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten