maandag 12 juni 2017

'Winkeliers moeten meebetalen aan feesten'

Bron : www.gelderlander.nl
Niet alleen de horeca, ook de winkeliers in de Nijmeegse binnenstad moeten financieel bijdragen aan de Vierdaagsefeesten. Dat is de inzet van Hans van Delft, bestuurslid van het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN).
Hij is de motor achter de Vierdaagsefeesten. Van Delft wil niet dreigen, zegt hij, maar: "Als een groot aantal free-riders niet meebetaalt maar wel profiteert, dan moet de gemeente Nijmegen maar een verplichte heffing opleggen."
Het is de Nijmeegse horeca een doorn in het oog dat het grootwinkelbedrijf en filiaalbedrijven niet financieel participeren in de Vierdaagsefeesten. Terwijl de horecaondernemers zich opnieuw geconfronteerd zien met een verhoging van allerlei kosten, zoals precariorechten voor een terras.

Er kwam een storm van kritiek op, en volgens Van Delft niet helemaal onterecht. "Kritische jonge horecaondernemers hebben wel gelijk dat ze klagen. De horeca verdient goud in de Vierdaagseweek, roept de gemeente, maar dat is absoluut niet waar. De horeca is geen boom waar je aan kunt blijven schudden. Ik zie ook de cijfers. " Van Delft is mede-eigenaar van het Vlaams Arsenaal.

Winkeliers roepen daarentegen dat zij niet profiteren van de mensenmassa die in de Vierdaagseweek in de stad verblijft. Dus waarom zouden ze meebetalen?

Maar Van Delft kijkt verder dan die ene week in het jaar. "Het gaat om de economie van de binnenstad. De Vierdaagse is het belangrijkste evenement om Nijmegen op de kaart te houden. Daar profiteren we het hele jaar door van, niet alleen de terrashouders, maar ook de detailhandel. Ik wil op hele gezonde gronden draagvlak creëren. Het is tijd om de handen ineen te slaan. "

Het bestuurslid van het ACBN neemt geen genoegen met een filiaalleider die een budget van 1500 of 2000 euro te besteden heeft. " Dan ga ik de directie of het hoofdkantoor benaderen. Dan weet ik niet of ze niet willig zijn om te investeren in de stad. Het zal een beginpunt zijn."

Van Delft laat zich niet ontmoedigen door reacties als 'verwacht er niks van' en 'het is al jaren zo'. Want dan proeft de Nijmeegse ondernemer een uitdaging. "Als ik ergens mijn tanden in zet, dan ben ik niet van plan snel op te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten