zondag 25 juni 2017

Verslag Reünie Vereniging Gouden Kruisdragers Vierdaagse Roosendaal 13-9-2014

Cadans van de stad gezongen tijdens Roosendaal zingt op 1 juli 2014.

In dit filmpje kunt u alle foto's bekijken die ook in het verslag staan.  
Al sinds 2006 toen de reünie Vereniging Goudenkruisdragers Vierdaagse in Beverwijk plaatsvind schrijf ik een artikel over de dag. En iedere reünie was heel leuk en geslaagd.

Dit jaar kan dat eigenlijk niet. Ik kan wel zeggen dat de reünie leuk was, maar dat kan ik niet beoordelen. Zelf vind ik, omdat ik deze reünie samen met mijn broer heb georganiseerd dat het een leuke reünie was. Maar nu moeten de andere dat ook vinden om over een geslaagde reünie te spreken.
Al sinds de vorige reünie in Veenhuizen toen de plaats voor 2014 nog niet bekend was, is vooral mijn broer ideeën gaan verzamelen. We vroegen of we de mogelijkheid hadden om in 2015 de reünie naar Roosendaal te halen. Dan hadden we nog bijna 2 jaar de tijd om leuke activiteiten te bekijken. En zoeken naar de leuke zaal.
Een SMSje van Francie de Leeuw in december veranderde de zaak. Er werd gevraagd of het mogelijk was om in 2014 reeds de reunie te organiseren.  
Na even denken besloten we de uitdaging aan te nemen. Welke activiteiten moesten we nemen? We besloten de mogelijkheden te bekijken.
En de volgende ideeën passeerde de revue. 
  • Commandomuseum
  • Sterrenwacht Oudenbosch 
  • Aboretum Oudenbosch
  • Seppe museum 
  • Basiliek Oudenbosch 
  • Stadswandeling Roosendaal
  • Bezoek Tongelohuis 
  • Heemtuin Rucphen.  
Het ochtendprogramma wat we in Roosendaal wilden houden om eventuele laatkomers ook de gelegenheid te geven aan te sluiten.
Hiervoor schreven we een paar koren aan en de Roosendaalse Comedie.
En konden we een zaal vinden?
  • Anno 1880, mooie locatie in het centrum, maar wel erg klein. 
  • Zeelandia, tegenover Anno 1880, hele mooie zaal maar wel erg duur 
  • De lantaarn, buiten het centrum dus ongunstig wat betreft de ligging t.o.v. het station en er waren maar 100 zitplaatsen. Deze viel dus al gelijk af. Overigens wel een mooie zaal voor een feestje.
  • De Black Horse, een voor ons onbekende zaal (niet van naam), aangeraden door Rachel een serveerster bij het lunchcafé Lente waar we zaterdag wel eens zitten. Wel vlak bij het station maar ook uit het centrum. En eerlijk gezegd werd dit de reserve totdat we de offerte zagen. Die bleek heel mooi te zijn en na een gesprek besloten we uiteindelijk deze zaal voor te stellen.
En dan de bussen. Als we naar Oudenbosch, Bosschenhoofd (Seppe) en/of Rucphen wilde gaan, moesten die ook besteld worden. Was dit logistiek wel rond te krijgen? Wat we namelijk niet wilden was een reünie waar onderdelen moesten worden ingekort of zelfs afgebroken omdat de tijd te kort zou zijn. Dus zeker niet alles te strak plannen.
Dat betekende dus in de Kerstvakantie veel bezoekjes aan activiteiten, zalen en enkele busmaatschappijen. En dan puzzelen, we dachten in eerste instantie aan een keuzeprogramma.  
Het eerste voorstel werd De Basiliek (de absolute trekker), de Heemtuin, een Stadswandeling en een bezoek aan het Tongelohuis. Dus hiervoor maar eens een begroting doorsturen. In februari werden onze plannen bekeken en uiteindelijk werd na een paar keer op en neer gemaild het programma bepaald zoals het uiteindelijk is geworden.  
Toen moest er nog iemand van het college van B&W worden uitgenodigd. Ik schreef een brief naar het college, maar dat was net voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Maar toen ik na 2 maanden nog niets had gehoord, besloot ik na mijn tandartsbezoek maar eens even langs het stadskantoor te rijden. We hadden zelf nog geen bevestiging gehad dat de brief was ontvangen en in behandeling werd genomen.
Er was iets fout gegaan, want al in de middag kreeg mijn broer een SMS dat de burgemeester Niederer zou komen. Een aantal weken voor de reünie spraken we de reünie nog door met de burgemeester die erg belangstellend bleek. 
Even testen of alles werk. 
Uiteindelijk werd het 13 september. Om kwart voor negen liepen we richting de Jumbo waar we 7 bossen bloemen hadden besteld. Met vier emmers liepen we naar de zaal Black Horse.
Het was ondertussen 9 uur geworden. Er moesten vlaggen worden opgehangen. Francie en Francien waren al een half uur aanwezig.
Vanaf half tien kwamen de eerste reünisten reeds aan. We waren eigenlijk nog niet helemaal geïnstalleerd. Maar dat was vlug opgelost, de lijst kon worden afgetekend, de bonnen voor de nazit werden uitgedeeld en de bussen werden ingedeeld. De helft van de ongeveer 110 gasten gingen eerst richting de Heemtuin, de andere helft richting De Basiliek.   
Rond half elf waren de meeste reünisten binnen en kon het programma beginnen. Er werd gestart met het lied Cadans van de stad waarna mijn broer John begon met het openingswoord. Cadans van de stad, hiermee werd Koning Willem Alexander en Koningin Maxima op 12 juni 2013 ontvangen is Roosendaal.  
Roosendaal verrassend veelzijdig.


Daarna kwam burgemeester Niederer het woord die de reünisten een hartelijk welkom heette. Hij noemde onder andere de 128 deelnemers uit Roosendaal die de vierdaagse van Nijmegen hebben gewandeld. Ook liet hij een filmpje zien over Roosendaal.  


Aanbieden boek 50 jaar Vereniging Goudenkruisdragers Vierdaagse. 
Bloemen voor de gast van de burgemeester. 

Als laatste nam Leonie Vink voorzitter van de reünie vrijgehouden kruisdragers vierdaagse het woord. Ze had onder anderen in een leuke tegenstelling betreffende de situatie in de wereld en de Vierdaagse van Nijmegen.
Een stuk van haar speech leest u hieronder: 
Wandelen is wat ons bindt ik kijk naar de vierdaagse en zie tienduizenden mensen die op een ontspannen vriendelijke en vredelievende manier met elkaar omgaan. Ik kijk naar het nieuws en zie overal ter wereld met elkaar het leven na staan uit geloof overtuiging om politieke redenen of gewoon omdat ze de ander niet mogen. De onnavolgbare Annie M.G. Schmidt suggereerde dat de wereldleiders de breipennen maar eens de hand moesten nemen 'met een knotje van die blauw gemêleerde wol'. Ik heb een kleine variatie op haar tekst gemaakt:
Als al die Hotemetoten eens met zijn allen gingen lopen
met een rugzak en een liga en een krentenbol.
Dan is het uit met die ellende,
dan was het nergens meer een bende en was het eindelijk eens vrede op de wereldbol!   
We hadden een jarige in ons midden. 


Helaas was er dit jaar wegens andere verplichtingen niemand aanwezig van de stichting Vierdaagse waardoor er een kleine pauze ontstond. 


We wilden echter niet te vlug met het ochtendprogramma beginnen, omdat er anders een te groot gat zou vallen tot de lunch.  

Even praten met de plaatselijke pers. 
Na de welkomswoorden kan ochtendprogramma bijna beginnen. 

Maar om kwart over elf was het zo ver en kon mijn broer het Tongerlotoneel aankondigen met het stuk 'De wandelclub' wat natuurlijk, toepasselijk was met zoveel wandelaars in ons midden. 
De tekst van het lied De Wandelclub werd uitgedeeld. 



Voor deze meneer gaat het allemaal te snel, hij kan het niet bijhouden. 


Hij wil wel uitrusten ... 
... maar moet door met de rest. 

Tot het niet goed gaat. 







En hij via een brancard moet worden afgevoerd.
Bedankt Tongerlotoneel.

Na het ochtendprogramma werd rond kwart voor twaalf de lunch geserveerd.  
Voor het middagprogramma liepen we rond kwart voor een richting de bus in de Lyceumlaan. Dit was ongeveer 500m van de zaal.   
Net voor 1.00 uur kwamen bij de bussen aan. Een van de bussen reed richting Heemtuin in Rucphen. In deze bus stapte ik in, de andere bus reed richting de basiliek van Oudenbosch waar mijn broer John de leiding nam. En omdat het allemaal heel vlot ging konden de bussen om één uur ook daadwerkelijk vertrekken naar de middagactiviteiten.  
Ik ging dus als eerste naar de Heemtuin. Daar sprak ik eerst met de vrijwilligers en liep daarna nog even door de tuin.  






Genieten in de Heemtuin. 
In september staat er nog nog wel wat in bloei. 
Rustige omgeving om te wandelen. 
Dit keer helaas geen kikkers gezien. 




 Er werd ook een filmpje gedraaid. 
Na een uurtje verzamelden we weer om met de bus richting de basiliek te vertrekken. 
Ik stuurde een SMS naar mijn broer om te vertellen dat wij waren vertrokken en kreeg bijna direct een SMS terug dat ook zijn bus aan het rijden was.   
Via Bosschenhoofd reden we naar de basiliek.
In de basiliek waar we eigenlijk iets te vroeg aankwamen moest ik even zoeken naar de gidsen. Ik liep daarom trap de af naar het winkeltje om te vragen of ik het ze al aanwezig waren. Die waren aanwezig, maar wij werden iets later verwacht.  
Nadat de twee gidsen onze groep hadden verdeeld, kon de rondleiding beginnen. Eerst werd er iets verteld, in de kerkbanken.
We leerden het verschil tussen een Basiliek (titel door de paus gegeven en een kathedraal (dat bij een bisdom hoort). 

Ook werd er iets verteld over de bouw van de Basiliek en de reden waarom er een Basiliek kwam te staan in een relatief kleine parochie.  
Wat is de Basiliek toch mooi, zeker een reden om nog eens terug te keren. 
Orgel 
St. Petrus die ook in het Vaticaan staat (de Basiliek van Oudenbosch is een replica). Alleen daar heeft hij slecht 9 tenen, de tiende teen is door het strelen afgesleten werd verteld. 

Preekstoel


Altaar 
Koepel vanaf de grond gezien.



Rond half vier was de rondleiding afgelopen en was er voor de belangstellenden nog even de tijd om de koepel in te klimmen.  
144 trappen naar boven. Met een geweldig uitzicht op de Basiliek van boven af.  





De vier evangelisten zijn in de koepel duidelijk te zien. 



Nadat we weer naar beneden waren gegaan zagen we nog een militair die de Basiliek aan het bewonderen was, met een bekende medaille op zijn borst. Het was de eerste Vierdaagse medaille, dus misschien over negen jaar een nieuw lid.   

Buitenaanzicht 
Om tien voor vier kon iedereen weer in de bus stappen, zodat we om vier uur richting Roosendaal konden vertrekken. Ook mijn broer was ondertussen vertrokken bij de Heemtuin.  
De bus van mijn broer stopte weer in de Lyceumlaan, waar nog ongeveer 500m moest worden gewandeld naar de zaal, wij mochten uitstappen bij de Jumbo, wat ongeveer 200m van de zaal was.
Terugkomst Black Horse 

Zodoende waren alle gasten rond half vijf weer in de zaal. Na een kwartier werden de lustrumbeloningen uitgereikt. 20x, 25x, 30x, 35x, 40x, 45x Daarna werden wij naar voren geroepen om een bedankje in ontvangst te nemen met een cadeau. De reünie werd afgesloten met het Vierdaagselied. 




Nog even nakletsen voordat het uitreiken van de lustrumbeloningen begint. 



















Na een kwartier werden de lustrumbeloningen uitgereikt.  
20x  




25x 


30x 


35x 


40x



45x





De crew van de Black Horse. 
Daarna werden wij naar voren geroepen om een bedankje in ontvangst te nemen met een cadeau.
De reünie werd afgesloten met het Vierdaagselied. 


Tijdens de nazit werd er nog even nagepraat. 


Voor ons was het een geslaagde dag. 
Daarom willen wij een aantal personen bedanken voor het slagen van deze reünie. Druk daarvoor op deze link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten