woensdag 7 juni 2017

Vierdaagse wellicht niet meer over hete rampdijk

Bron www.gelderlander.nl (4-10-2006)
De Nijmeegse Vierdaagseleiding overweegt “risicovolle” delen uit de parcoursen te halen. Ze denkt aan het schrappen van de Oosterhoutsedijk in Lent.
”We hebben daar al vaker naar gekeken. Er waren tot nu toe geen geschikte alternatieven, maar met de verdere ontwikkeling van de Waalsprong ( nieuwbouwwijken in Lent en Oosterhout) bieden zich misschien op korte termijn alternatieven aan”, aldus algemeen manager Wim Jansen van de Stichting De4Daagse.

Het is een eerste reactie naar aanleiding van het gisteren gepresenteerde rapport van de Commissie Hermans. Aanleiding is het dramatische verloop van de negentigste Nijmeegse Vierdaagse die maar één dag heeft geduurd. Op dinsdag 18 juli vielen met name in de verzengende hitte op de Oosterhoutsedijk ( geen schaduw, weinig waterpunten) in Lent mensen “ bij bosjes” om. “ Dit mag nooit meer gebeuren. We dachten dat we alles goed hadden geregeld, maar de werkelijkheid bleek heel erg anders”, oordeelt marsleider Jansen.
De gemeente Nijmegen wil meer greep krijgen op de voorbereiding en het verloop van de Vierdaagse. In een gisteren gepresenteerd rapport van een gemeentelijke onderzoekscommissie kwam naar voren dat de hulpdiensten op dinsdagmiddag 18 juli tussen drie en vijf uur geen totaalbeeld hadden van wat zich op de Oosterhoutsedijk afspeelde. Daardoor kon tijdens de drukste uren niet iedereen direct vervoerd worden. Ook waren lang niet altijd voldoende hulpverleners ter plaatse.
Toch heeft dit, aldus de gemeentelijke onderzoeksgroep, “ niet geleid tot gezondheidsbedreigende situaties”. Veel mensen konden ter plekke afdoende worden behandeld.
Hulpdiensten moeten alerter zijn, aldus het evaluatierapport, tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Ze moeten continu paraat te staan alsof er sprake is van een crisissituatie. Ook moet de GHOR ( Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen), een grotere rol krijgen als toezichthouder bij de Vierdaagse

Maatregelen
De Vierdaagseleiding kondigt nu al zes maatregelen aan:
  1. Raadplegen weerinstituut
  2. Metereoloog in dienst
  3. Wijzigen parcoursen
  4. Extra waterpunten
  5. Stewards aan parcours
  6. Route dertig kilometer inkorten ( bij extreem weer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten