Zaterdag 5 juli 2008 loop ik de 30 km bij de Zevendorpentocht op Tholen.
Hieronder een artikel uit de PZC van 21 juni 2008
Bij de wandelsportbond verklaarden ze de organisatoren van de Zevendorpentocht destijds voor gek. 'Wie houdt zo'n evenement nu in het weekend voor de vierdaagse van Nijmegen?', werd er gezegd. "Ze voorspelden dat we totaal geen lopers zouden hebben", zegt Leen Plandsoen. "Nou, daar zijn ze later wel op terug moeten komen." Die datum, vlak voor Nijmegen, werd min of meer noodgedwongen gekozen, omdat de wandelkalender verder al overvol was.
Het bleek een gouden greep. "Mensen willen juist voor de grote vierdaagse nog even goed kunnen trainen", weet Plandsoen. Hij is voorzitter van de Wandelclub Oud-Vossemeer, die de Zevendorpentocht op 5 juli voor de twintigste keer op poten zet.
Zoals bijna alles in Oud-Vossemeer, ontstond ook dit initiatief aan de bar. Bij de voetbalvereniging in dit geval. Die organiseerde al de avondvierdaagse in het dorp en wilde - na het verdwijnen van de Mosseltocht - weer een groot wandelevenement organiseren. In juli 1989 was het zover. 268 deelnemers stonden aan de start voor de eerste Zevendorpentocht.
Het werd een succesverhaal, want ondanks de negatieve voorspelling van de landelijke bond, kwamen steeds meer mensen - uit heel het land - op het evenement af. In 1997 werd voor het eerst de grens van duizend deelnemers overschreden en in 2005 werd gepiekt met maar liefst 2070 wandelaars. Vorig jaar liepen 1672 mensen door het weidse, Thoolse landschap. Plandsoen: "Veel dingen hebben invloed op het aantal deelnemers. Het weer natuurlijk. Maar ook de schoolvakantie. Als die is begonnen, zijn veel mensen al op vakantie. Dan hebben ze geen tijd meer om hier te lopen."
Op veler verzoek is dit jaar een wandeling van twintig kilometer toegevoegd. Daarmee komt het aantal afstanden op zeven (verder zijn er afstanden van vijf, tien, vijftien, dertig, veertig en vijftig kilometer). "Vooral Belgen vinden twintig kilometer kennelijk een fijne afstand", legt Plandsoen uit. "En ook van enkele Nordic Walkers kwam het verzoek. Nou ja, dan zijn wij de moeilijkste niet."
De Zevendorpentocht is volgens Plandsoen uniek. Hij noemt de verzorging als voorbeeld. "Wandelaars worden enorm in de watten gelegd." Om de vijf kilometer staat er een standje met meloenen, bananen, peperkoek, koffie, bokkenpoten en wat al niet meer. "Bij de start horen we wel eens mensen die de deelname best duur vinden", zegt Plandsoen. "Als ze dan aan de finish komen, zeggen ze: 'Hoe kunnen jullie het doen voor dit geld?' Dat is wel grappig."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten