donderdag 8 juni 2017

Nieuws over de 91e Vierdaagse

Bron : www.goudenkruisdragers.nl
Belangrijke wijziging startprocedure 40 km

Het Vierdaagsebestuur heeft medio februari bekend gemaakt dat er een belangrijke wijziging in de procedure van de 40 km-start (individuelen vanaf De Wedren) zal gaan plaatsvinden. In een reactie op de aanhoudende stroom klachten over te lange wachttijden, inclusief de absolute top 1 irritatie over de voorkruipers, heeft men besloten in het belang van de wandelaars de 40 km-start in twee groepen te laten plaatsvinden. Hieronder publiceren wij de uitleg over de regeling die vanaf 14 februari 2007 ook op de website van de Vierdaagse is gepubliceerd.

***
Wijziging startprocedure 40 km

Het zal u als deelnemer niet zijn ontgaan dat het de laatste jaren steeds drukker is geworden bij de start van de 40 km. Dit is niet verwonderlijk, want door het afschaffen van de diploma-afstand is het aantal wanelaars op de 40 km alleen maar toegenomen. Ongeveer 24.000 wandelaars lijken allemaal als eerste en zo vroeg mogelijk op pad te willen. De organisatie streeft echter naar een goede spreiding op het parcours, zodat opstoppingen, direct na de start, kunnen worden voorkomen. Gevolg is dat bij aanvang van de start een grote menigte wachtenden ontstaat. Zo’n grote menigte levert risico’s op, waarvan wij vinden dat daaraan iets moet worden gedaan. Dit is ook de wens van zeer veel 40 km-lopers. Uit de vele brieven en e-mails met klachten over het gedrang, de wachttijden, de ‘voorkruipers’ en de verzoeken iets eraan te doen, blijkt dat ook veel deelnemers vinden dat er wat moet gebeuren. Daarom wordt met ingang van 2007 de startprocedure voor de individuele 40 km-lopers (die starten vanaf het Start- en Finishterrein ‘De Wedren/Julianaplein) gewijzigd. Hieronder informeren wij u over de nieuwe procedure.

Twee startgroepen

De 40 km-start zal in twee gedeelten plaatsvinden. Het totale deelnemersveld wordt in tweeën verdeeld en de eerste groep gaat van start tussen 05.15 uur en 06.00 uur. De tweede groep vertrekt tussen 06.15 uur en 07.00 uur. Beide groepen vertrekken vanaf de normale (vier) startplaatsen en de startploeg werkt met volledige capaciteit.

Twee keer ‘vroeg’, twee keer ‘laat’

Iedere deelnemer wordt twee wandeldagen ingedeeld in de groep voor de eerste start om 05.15 uur (eerste en derde dag), en twee wandeldagen in de groep voor de tweede start om 06.15 uur (tweede en vierde dag). Deze indeling geschiedt via de (willekeurige) toevoeging van de deelnemer aan de bureaus. Zo zullen bijvoorbeeld alle deelnemers die worden ingedeeld bij bureau 40A worden ingedeeld voor de eerste start op de eerste en derde wandeldag en voor de tweede start op de tweede en vierde wandeldag. Voor de deelnemers die worden ingedeeld bij bureau 40B geldt het omgekeerde.

Controlekaart met of zonder kleurmarkering

De deelnemer ontvangt voor iedere wandeldag bij zijn bureau een controlekaart (knipkaart). Voor twee wandeldagen is op die kaart een kleurmarkering aangebracht. Daarmee mag gebruik worden gemaakt van de eerste start. Ontbreekt die kleurmarkering dan moet die wandeldag gebruik worden gemaakt van de tweede start. Bij terugmelding na de eerste dag, ontvangt de deelnemer bij zijn bureau de controlekaart voor de tweede dag. Afhankelijk van de soort controlekaart die hij voor de eerste dag kreeg (bijvoorbeeld: met kleurmarkering voor de eerste start), ontvangt hij voor de tweede dag de andere controlekaart (zonder kleurmarkering voor de tweede start). Bij terugkomst na de tweede dag ontvangt de deelnemer bij zijn bureau de controlekaart voor de derde dag (met kleurmarkering voor de eerste start), enzovoorts.

Niet-persoonlijk en dus overdraagbaar

De controlekaart is niet op naam gesteld, de kaart is dus overdraagbaar. Wie per se met iemand anders vroeg wil starten, maar geen controlekaart voor de eerste start heeft, zal dus met een andere wandelaar moeten ruilen. Dit mag, maar deelnemers zullen hiervoor echter zelf initiatief moeten nemen. De organisatie bemiddelt niet in het ruilen. Ook het omruilen van de controlekaart bij uw eigen of een ander bureau is niet toegestaan.

Controle

Bij de start zal de deelnemer zijn barcodekaart moeten laten scannen en bij de eerste (de vroege) start tegelijk de controlekaart met kleuropdruk moeten tonen. Wie zich in het startvak begeeft voor de eerste start, zonder controlekaart met vroege startpermissie, wordt niet gescand en teruggewezen. De starter mag en zal hierover niet met de deelnemer in discussie treden. Toch vertrekken, zonder dat de barcodekaart is gescand heeft vanuit sportief oogpunt geen zin. Bij terugkomst is diskwalificatie onvermijdelijk.

Controlekaart vergeten of verloren?

Degene die bij de start geen controlekaart kan tonen (verloren, thuis laten liggen) wordt verwezen naar de Centrale Administratie. Daar krijgt betrokkene (na controle van zijn barcodekaart) een nieuwe controlekaart. Dit is echter altijd een controlekaart zonder kleuropdruk (dus alleen geldig voor de tweede start).

Geen verplichting

Het gebruik maken van de vroege start is een privilege. Men is dus niet verplicht daarvan gebruik te maken. De deelnemer mag altijd ervoor kiezen om bij de tweede start te vertrekken, ook al heeft hij een controlekaart met kleurmarkering.

Kom niet te vroeg naar het Start- en Finishterrein

Wie een controlekaart zonder kleuropdruk heeft, mag niet eerder vertrekken dan vanaf 06.15 uur. Er is dus geen enkele noodzaak om bijvoorbeeld om 04.30 uur al naar het Start- en Finishterrein te komen. Gun uw medewandelaars de ruimte die met deze nieuwe startprocedure zal worden verkregen.

Burgergroepen, 40 km Heumensoord, gedispenseerden

Deze wijziging in de startprocedure geldt alleen voor de individuele deelnemers op de 40 km (kleur: wit) die starten vanaf het Start- en Finishterrein De Wedren/Julianaplein. Burgergroepen, militairen (40 km Heumensoord) en deelnemers met dispensatie starten op de voor hen geldende tijdstippen. Ook de startprocedure voor de deelnemers op de 50 km en 30 km blijft ongewijzigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten