woensdag 14 juni 2017

Onweer en hoosbuien teisteren Via Gladiola

Gelderlander
Een hevig noodweer dat losbarstte boven de Via Gladiola in Nijmegen heeft van de intocht van de Vierdaagse een compleet waterballet gemaakt. Vooral tussen half twee en half vier kregen wandelaars en publiek een enorme hoeveelheid water over zich heen. 
 
Vooral het zware onweer baarde de organisatie aanvankelijk grote zorgen. De intocht kon echter gewoon volgens plan doorgaan. Wel besloot de organisatie dat de muziekorkesten niet meer het parcours op mochten. De vele koperen muziekinstrumenten maakten het risico op een blikseminslag te groot. Ook kregen de deelnemers een half uur extra tijd om de finish te halen. De organisatie heeft alle wandelaars een sms gestuurd met de mededeling dat ze tot 18.30 de tijd kregen om te finishen.
De meeste wandelaar reageerden gelaten op de hoosbuien die het slot van het wandelfestijn teisterden. Muziekkorpsen speelden opbeurende nummers als ’Let the sun shine’. Toeschouwers langs de Via Gladiola omschreven de sfeer als jolig. Wandelaar Bert Konings uit Beneden-Leeuwen: "De sfeer is er niet minder om."
Bij de tent van het Rode Kruis was de sfeer wat minder uitbundig. Ongeveer honderd deelnemers waren zwaar onderkoeld geraakt. De wandelaars waren doorweekt door de zware regenval tijdens de laatste kilometers van de mars. Het Rode kruis heeft hen opgevangen met thermisch materiaal, dekens en bouillon.
Het bestuur van de Vierdaagse liet zich niet uit het veld slaan. De bestuursleden trotseerden de zware regenval en onthaalden doorweekt de wandelaars. De VIP’s waren minder weerbestendig en vluchtten de VIP-tent in. Onder hen de oud-ministers Rita Verdonk en Karla Peijs. Ook de Nederlandse legertop was present, in de tent.
Rond half vier klaarde het weer op. Muziek klonk weer door de straten. Wandelaars, familieleden en vrienden zochten een plek bij de biertent of aan de picknicktafels.
De onweersbuien waren voorspeld door het KNMI en de meteoroloog van de organisatie. De hoop was echter dat het pas na de intocht slecht weer zou worden. De organisatie waarschuwde de deelnemers donderdag al voor regenval tijdens de intocht.
De eerste wandelaars passeerden ’s ochtends al om tien over tien – onder een stralende zon – de eindstreep op de Wedren.
Donderdag verliep de etappe erg rustig. Toch hielden 1087 wandelaars het voor gezien. Van de 37.505 wandelaars die dinsdag aan de Vierdaagse begonnen, waren er donderdagavond nog 34.307 over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten