woensdag 21 juni 2017

Vierdaagse 2010: overzicht van een geslaagde week

Bron: Gelderlander 
De Via Gladiola is weer schoon, de lopers en de feestvierders hebben Nijmegen inmiddels weer verlaten en de Wedren is weer in ere hersteld. Tijd om nog één keer terug te blikken op de Nijmeegse Vierdaagse 2010.
De 94e editie van de Nijmeegse Vierdaagse ging dinsdag 20 juli officieel van start met 39.933 lopers. Mannen, vrouwen en kinderen van over de hele wereld verzamelden vol goede moed al vroeg op de Wedren. Vanwege het warme weer vertrokken de lopers namelijk een uur eerder dan gepland. De eerste wandelaars die 50 kilometer liepen, vertrokken daarom al om 3.00 uur. De gekozen voorzorgsmaatregelen pakten goed uit: ondanks de hitte vielen er (maar) 1.145 mensen uit.
Dag 2, de dag van Wijchen bleek een zwaardere opgave . Ondanks het massaal aanwezige publiek gingen er toch 1.243 vroegtijdig naar huis, waardoor er maar 37.545 mensen aan de start stonden op donderdag. Het rondje Groesbeek bleek daarop volgend een veel minder groot probleem: maar 843 mensen haalden de finish niet. Uiteindelijk wisten op vrijdag 36.504 wandelaars de Via Gladiola te bereiken.
Scannen of toch knippen?
Ondanks de uitmuntende prestaties van alle lopers, ging niet alles goed deze week. Marsleider John Willemstein bood woensdag zelfs zijn excuses aan de 39.933 wandelaars aan. Het had van alles te maken met de scanapparatuur. Zowel op de eerste als de tweede wandeldag waren er problemen met de apparatuur die de polsbandjes van de wandelaars moet scannen. Op de tweede dag werden gegevens verwisseld of waren bandjes niet gescand, waardoor honderden mensen zich moesten melden bij de Centrale Administratie. Dat leidde tot een lange wachtrij. Het werd snel opgelost door alleen de scan bij de finish te laten tellen, een gemiste controle was geen probleem. Uiteindelijk werd zelfs de oude vertrouwde wandelkaart in ere hersteld.
Woensdagavond werden in allerijl de duizenden kaarten alsnog gedrukt. Dit tot grote tevredenheid van zowel de lopers als de marsleider.,,In feite hanteren we het systeem dat we in 2009 ook nog kenden'', vertelde Johan Willemstein aan de Gelderlander. ,,Ook toen werden start en finish geregistreerd door een barcode te scannen, terwijl de wandelaars onderweg gecontroleerd werden met behulp van een controlekaart.'' Fanatiek loper Willem Maaskant (62) uit Barendrecht sprak tevreden met een Gelderlander-verslaggever. Het knipkaartje werkte goed: "Beter dan het polsbandje. Die scanapparaten pakken na drie, vier keer scannen de code nog niet."
Laagste uitvalpercentage in 15 jaar
Polsbandje of niet, uiteindelijk wist 8,6 procent van de lopers de finish niet te halen. Met maar 198 wandelaars die op de vrijdag de eindstreep niet haalde, werd het een historisch lage score. De laatste keer dat het percentage zo laag lag, was in 1994. Uiteindelijk kon ook de marsleider tevreden terug kijken op de 94e editie van deze Vierdaagse. "Mensen hebben genoten, en ja, met de bandjes is het misgegaan. Maar door de vertrouwde knipkaart in te voeren hebben we het aardig kunnen redden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten