woensdag 21 juni 2017

Verslagen BN De Stem

In BN De Stem heb ik mijn belevenissen opgeschreven. Hieronder staan de artikelen.
15 juli 2010 
Beste lezers,

Volgende week ga ik beginnen aan mijn 16de Vierdaagse. Helaas ben ik één maal uitgevallen. Omdat ook de Vierdaagse in 2006 na 1 dag is afgelast, (toen zou ik de 4de dag door BNDeStem worden gevolgd) zal ik dus voor de goede rekenaars dit jaar voor de 14de keer de Vierdaagse van Nijmegen gaan voltooien.

Maar eerst zal ik me even voorstellen, ik ben Tiny Kouters, 46 jaar oud en woonachtig in Roosendaal. Gezien mijn leeftijd en geslacht wordt er van mij verwacht dat ik dit jaar 4* 50 km ga wandelen. Samen met mijn broer zal ik dus iedere dag om 4.00u s'morgens aan de start in Nijmegen staan.

Waarom ben ik ook begonnen met het lopen van de Vierdaagse zult u zich afvragen. Dat zal ik proberen uit te leggen. Begin jaren 70 ging ik samen met mijn ouders steeds 8 dagen reizen met de trein. En de eerste reis die we maakten was de reis naar Nijmegen om daar de intocht van de Vierdaagse te bekijken. Huilende en strompelende mensen zagen we over de Via Gladiola lopen. Aan het eind van hun latijn maar toch blij dat ze bijna klaar waren. Toen dacht ik, dat wil ik ook wel eens EEN keer doen.

Maar zoals dat vaak gaat blijft het bij voornemens tot mijn broer eind jaren 80 ondersteuning verleende bij de Vierdaagse gedurende zijn diensttijd. Het vlammetje begon weer een beetje te branden, maar het duurde toch nog een aantal jaren. Pas toen een kameraad hem in 1994 had uitgelopen, besloot ik in 1995 de stap te wagen, informatie te vergaren (slaapplaatsen????, hoe opgeven????, Trainingen???). Ik kreeg nog iemand zover om mee te trainen en in 1995 stonden we aan de start.

De eerste drie dagen gingen (zeker voor de eerste keer) opvallend goed. Maar toen brak de vierde dag aan, het was warm en er leek maar geen eind te komen aan de 50 kilometer. Pas om 18.10u waren we binnen (we mochten toen vanwege de warmte tot 19.00u binnenkomen) De Via Gladiola werd al opgeruimd. Ik hoorde steeds het liedje Sjeng aan de geng. Met de tekst NOG ENE KEER. Dat dat mij besluiten om samen met mijn broer in 1996 NOG ENE KEER de vierdaagse te lopen, maar nu wilden we wat gerichter trainen.

Maar naar de 2de keer kwam de 3de , 4de , 5de , 6de, 7de, ... , 8ste, 9de,10de, ... 11de, 12de en 13de keer.

Een duidelijke verslaving dus.

En daarom sta ik dinsdag 20 juli aan de start om mijn 14de Vierdaagse uit te lopen.

Overigens zijn mijn wandelverhalen ook te lezen op mijn weblog:
http://tinykouters.blogse.nl

Tiny
***
16 juli 2010
Thema’s Vierdaagse

Sinds ik in 2005 mijn 10de Vierdaagse liep en dus het zogenaamde Gouden kruis heb gekregen loop ik de Vierdaagse met een bepaald thema. Soms komen die thema’s vanzelf soms duurt het wat langer.

Voor mijn gouden Vierdaagse in 2005 was het thema “10 Jaar Vierdaagse Ik loop voor goud en KWF Kankerbestrijding”. Deze actie voor KWF Kankerbestrijding heb ik toen georganiseerd omdat veel van mijn familieleden geconfronteerd zijn met deze ziekte. De actie was een groot succes. Overigens draag ik in mijn wandelschoenen (zoals veel meer wandelaars, soms hangen ze ook aan de wandeltas) paarse veters, die enkele jaren geleden werden verkocht door Sunny. (http://www.sunnywalks.nl/) De opbrengst van deze verkoop is ook ten goede gekomen aan KWF Kankerbestrijding.

In 2006 was het thema “11 Jaar Vierdaagse De Kroon op mijn werk”. Dit sloeg op de medaille met kroontje dat je verdiend als je de Vierdaagse voor de 11de maal succesvol voltooid. Helaas niet in 2006 want na één dag werd de Vierdaagse door het warme weer afgelast.

Het thema voor 2007 was dus niet moeilijk, het bleef gewoon “11 Jaar Vierdaagse De Kroon op mijn werk”. Nu werd er wel vier dagen gewandeld, geen warm weer, maar wel een heftige onweersbui tijdens de laatste 15 kilometer.

Bij het thema van 2008 moest ik dus iets verzinnen met het cijfer 12. Dat werd “12 Jaar Vierdaagse Ik loop het klokje rond”. Uiteraard sloeg dat op de 12 uren op de klok. Weer regende het op de laatste dag tijdens de intocht.

Vorig jaar moest ik het ongeluksgetal 13 proberen te doen vergeten met het thema. Het werd dan ook “13 Jaar Vierdaagse Wat een wandelgeluk”. En het werd een succesvolle Vierdaagse. Wel wat nat tijdens de 3de dag (regen van Ottersum t/m het begin van de Zevenheuvelenweg.). En voor de 3de opeenvolgende jaar regen tijdens de intocht.

Ik heb in 2009 heel lang moeten denken over een thema voor 2010. Tijdens de Vierdaagse wist ik het zelfs nog niet. Dat veranderde toen ik aan het begin van de Zevenheuvelenweg stond, de zon doorbrak en het liedje Walking on Sunshine van Katherina and the Waves werd gedraaid. Dat werd het dus “14 Jaar Vierdaagse Walking on Sunshine”.

En zoals het er nu uitziet zal de zon zich zeker laten zien. Hopelijk wordt het niet te warm, zodat wandelaars comfortabel kunnen wandelen.

En tijdens het schrijven van dit artikel schiet me ineens een leuk thema voor de 15de Vierdaagse binnen. Maar dat vertel ik pas na het einde van de Vierdaagse.

Tiny
17 juli 2010
Trainingstochten

Ieder jaar train ik samen met mijn broer ongeveer 600 à 700 kilometer voordat we aan de Vierdaagse beginnen. Soms loopt mijn moeder ook mee.

Als de Vierdaagse is afgelopen nemen we even een (wandel)rustpauze. Soms lopen we begin september de Airbornetocht, ’n andere keer beginnen we eind oktober, begin november te trainen voor de volgende Vierdaagse. We starten dan weer op met 10 kilometer en trainen dan langzaam richting de 50 kilometer.

Een aantal trainingstochten (Mitomars, Zevendorpentocht, Nieuwjaarsloop ) staan eigenlijk ieder jaar wel op het programma, andere tochten wisselen steeds. Naast tochten in de directe omgeving probeer ik ook ieder jaar een tocht te wandelen die wat verder weg is. Dit wandelseizoen waren dat o.a. de Airbornetocht in Oosterbeek, Ganzestadtocht Goes, de wandelingen op Texel en het Rondje Someren. Het Rondje Someren is 40 kilometer lang en na 20 kilometer kom je op het parcours van de Kennedymars van Someren. Zeker een tocht om een keer gewandeld te hebben.

Ook de Zevendorpentocht is een hele mooie tocht op het eiland Tholen die steeds 10 dagen voor het begin van de Vierdaagse van Nijmegen wordt georganiseerd. De verzorging is steeds goed. Alleen moet het niet te warm zijn want je loopt dan wel in de brandende zon. Tijdens de laatste tocht waren er vele wandelaars die hadden besloten toch minder te wandelen dan de bedoeling was. Ook ik heb maar 30 kilometer gewandeld. Dat heeft wel tot gevolg dat ik dit jaar geen 50 kilometer in mijn benen heb. Voor het eerst. Maar het gevoel is goed en ik heb er dan ook weer vertrouwen in.

De laatste jaren probeer ik ook tochten te wandelen die ik nog nooit heb gewandeld. Dit jaar waren dat de tochten in Dongen en Ridderkerk. Hierdoor zie je toch steeds weer een andere omgeving.

Overigens is meer te lezen over mijn wandeltochten op mijn weblog http://tinykouters.blogse.nl
Klik daarna (rechts) bij Categorieën op onderdeel 2. Daar vind je de verhalen ter voorbereiding op de Vierdaagse van 2010.
Oudere verhalen zijn te lezen op mijn archiefweblog http://vierdaagsevannijmegen.blogse.nl

Tiny
18 juli 2010
Inpakken

Morgen is het zover. Dan gaan we ons melden voor de Vierdaagse. We zijn weer te gast op hetzelfde adres als in 2008, in Beek-Ubbergen. Iedere ochtend rond half vier moeten we dan met de bus naar de start.

De koffers zijn ingepakt, de startkaart hebben we bij de hand en de wandelschoenen staan klaar. Vier dagen lang wandelen in de omgeving van Nijmegen. Dinsdag de Dag van Elst door de Lingewaard, Woensdag de Dag van Wijchen met als afsluiting in Nijmegen de Roze Woensdag, Donderdag de Dag van Groesbeek met de Zevenheuvelenweg en Vrijdag de dag van Cuijk met de pontonbrug en uiteraard de intocht op de Via Gladiola.

Mijn broer komt me rond half elf ophalen. We rijden dan eerst naar het gastadres en daarna gaan we naar Nijmegen. We hopen op een leuke Vierdaagse met heel veel verhalen.

Tiny
19 juli 2010
Aanmelden,

Vandaag zijn mijn broer en ik richting Nijmegen gereden om ons aan te melden. We slapen in Beek-Ubbergen, 6 kilometer van de start. Het is nu 21.30u en zodadelijk gaan we rusten voor de eerste dag. We mogen al om 3 uur starten, dat betekent dat de wekker om 1.30u afgaat. Een kort nachtje dus.

Ik heb me voorbereid op de warmte en ben er weer klaar voor. Hopelijk tot de via Gladiola

Tiny
20 juli 2010 (Reactie)
hoi Tiny,

heel veel succes komende dagen.Niet te warm en hopelijk droog.
We wachten vol spanning om je verslagen te lezen.

groetjes Korne, Jolanda en Kim.
20 juli 2010
De Dag van Elst

Een uur eerder starten had de marsleiding besloten. Dus vlug de wekker 1 uur eerder gezet. De bussen zouden volgens de teletekst ook aangepast zijn. Dus we stonden om half drie bij de halte. Om kwart voor drie zou de bus komen. Maar toen om kwart over drie nog geen bus was gearriveerd besloot mijn broer maar met de auto naar Nijmegen te rijden. Zodoende konden we pas om 4.07u starten.

En dan het drinkadvies. Wel handig, maar als ik veel ga drinken word ik misselijk. Dus ik moest het drinkbeleid wat aan gaan passen.

Het was een warme dag zeker nadat we Elst waren gepasseerd. Om iets over half vier was ik binnen. Vanavond vroeg gaan rusten.

Het grote verslag met foto's komt na de Vierdaagse op http://tinykouters.blogse.nl/

Tiny

P.S.
Korne ,Jolanda en Kim bedankt voor de aanmoedigingen.
22 juli 2010
De derde dag begon met de knipkaartje. Bij de start en de finish wordt je gescand, onderweg wordt er geknipt. Maar in Malden was de knippost er niet. Toch lastig want je verwacht de aangegeven controle, want dat is altijd zo geweest. Tussen Milsbeek en Bredeweg had ik een klein dipje, maar voor de rest ging het goed. Ik was om twee over vier binnen.

Het grote verslag met foto's komt na de Vierdaagse op http://tinykouters.blogse.nl/

Tiny De Dag van Groesbeek
22 juli 2010
Woensdagavond was het te laat om nog een verslag te schrijven. Daarom nu maar even. De Dag van Wijchen is ook voltooid. Gelukkig heb ik goed geslapen zodat de misselijkheid ook was verdwenen. Er waren wel problemen met het scannen van de polsbandjes.
In Nijmegen werd de Roze Woensdag gevierd. We liepen aan het eind van de dag over de Waalkade.

Foto's en meer verhalen zijn na de Vierdaagse te lezen op: http://tinykouters.blogse.nl/

Tiny De Dag van Wijchen
23 juli 2010
Dag van Cuijk,

Jammer dat de verslagen van Wijchen en Groesbeek net zijn omgedraaid. Ik heb ze echt donderdag in de juiste volgorde ingestuurd. Maar daarover kon ik niet te lang wakker liggen want de vierde en laatste dag stond op het programma. De dag van de intocht waarbij je wel nog even 50 kilometer moet wandelen. Maar toen de zon door de mist begon te schijnen, waren we al bijna in Grave en dus Brabantse bodem. Het is altijd mooi om in de verte de brug bij Grave al te zien liggen en aan de overkant van de Maas Grave.

Daar werd gecontroleerd met de kniptang. Ik heb in de krant gelezen dat er vrijwilligers zijn uitgescholden en bedreigd. BELACHELIJK, het zijn vrijwilligers die het doen voor ons. Als het wat langer duurt moet je deze vrijwilligers niet aanspreken. Er zal nog wel over nagepraat worden.

De tocht liep verder richting Gassel, Beers , Vianen en Cuijk. Hier werden mijn broer en ik blij verrast dat mijn moeder met haar vriendin toch was gekomen. Ze had gezegd dat het niet zou lukken.

Nadat de brug bij Cuijk was bereikt, is het altijd nog ongeveer 2 kilometer erg smal, maar in Mook begint zo langzaam de intocht. (van ongeveer 15 kilometer.) Mook , Molenhoek, Malden (wat is zo'n plaats toch groot ) en dan uiteindelijk de Via Gladiola, waar de pijn, het bloed, de zweet en de tranen snel overgaan in het gevoel "Ik heb het weer gelapt".

En eindelijk geen regen op de Via Gladiola. Ook niet helemaal "Walking on sunshine".

Volgend jaar voor de 15de maal, het derde lustrum.

Foto's en meer verhalen binnenkort op http://tinykouters.blogse.nl Tiny Kouters
26 juli 2010
Beste lezers,

De foto's staan ondertussen op http://tinykouters.blogse.nl/
Tiny Kouters
9 augustus 2010
Het heeft even geduurd maar de verhalen van de Vierdaagse staan nu ook op mijn weblog.
Kom gerust eens kijken naar mijn weblog http://tinykouters.blogse.nl.
Tiny Kouters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten