donderdag 15 juni 2017

Bloesemtocht begint met leeg terrein

Bron : De Gelderlander 12 april 2008 
Het terrein waar straks tienduizenden wandelaars vertrekken en aankomen, ligt er leeg bij. Op wat vrachtwagens na die fruit transporteren heerst er rust. In hun rode bodywarmers vormen Bertus Stap (53) en Arie Jansen (38) het enige kleurrijke vlekje op de uitgestrekte asfaltvlakte. Het tweetal wacht op de start van hun werk.
Jaarlijks komen er vrachtwagens vol banken, tafels, tenten, voedsel, drinken en communicatieapparatuur naar de veiling Fruitmasters om – eenmaal in elkaar gezet – de terrassen, podia, balies een onderkomens te vormen die een dag lang het thuis zijn van Nederlands grootste eendaagse wandelevenement: de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht.
Achter Arie en Bertus staan twee shovels, met de complimenten van sponsor Ahlmann. Maar als er niks is om te tillen of te verzetten, blijven ook die stil. Arie werkt al vijftien jaar mee aan de Bloesemtocht, Bertus tien jaar. Beiden nemen er vakantiedagen voor op bij hun baas. Ze krijgen voor de Bloesemtocht een aparte auto en doen alles samen. "Waar de een is, is de ander vlakbij. We zijn gelijk, de een is niet de baas over de ander", zegt Arie.

Bertus zegt het werk, dat best aanpakken betekent, vooral te doen uit plezier. "Je werkt aan dingen die je niet vaak tegenkomt. De genie komt bruggen leggen, maar wij mogen zeggen waar ze moeten komen. Net als bij het leggen van de matten waar de mensen over lopen. We maken het karwei af. We hebben een lading gebroken puin besteld en leggen dan een pad van de oever van de Linge naar de dijk. Bij mooi weer allemaal heel leuk, maar het wordt pas spannend wanneer het regent. We hadden een keer een heel natte Bloesemtocht; toen hebben we 300 kuub zand en een lading stro gebruikt. Die moet je dus achter de hand hebben. Het is wel vrijwilligerswerk, maar alles moet zo goed en stevig mogelijk zijn gemaakt. Veiligheid voor de wandelaars boven alles."

Het tweetal is de komende week overal te vinden waar klussen zijn. "Want er wil wel eens iets net niet lukken, en dat moet je oplossen. Dat is het leuke: niet zeuren, maar aanpakken. Dat is geen probleem: bij de Bloesemtocht hebben we een gelegenheidshuwelijk."

De trucks van het leger arriveren en het illustere duo, dat op de maandag na de tocht de laatste restjes van het evenement bijeen zal vegen, start de motor van de shovel. Daar komen de bogen uit de groene laadruimte voor de grote tent die als kantine en rustplaats voor de vrijwilligers gaat dienen. Alsof het afgesproken is zijn er ineens meer mensen van de organisatie. En de meneer van de Dixie-toiletten verschijnt ook ineens. Daar neerzetten graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten