dinsdag 13 juni 2017

Wandelende burgerjournalisten in de startblokken

Bron : Gelderlander (9 juli 2007)
De afkorting is niet ideaal: WC's. Maar aan inzet en enthousiasme twijfelt niemand meer: de WandelCorrespondenten van De Gelderlander.
 
Zo'n 65 doen straks verslag vanuit het hart van de Vierdaagse. De speciale correspondenten vullen dagelijks vier pagina's met nieuws in woord en beeld over wat ze onderweg allemaal aan bijzonders hebben beleefd. De beste foto's maken kans op doorplaatsing naar de 'grote' Gelderlander.
Inclusief de twaalf professionele verslaggevers en fotografen brengt De Gelderlander zo een kleine tachtig 'verslaggevers' op de been. Een unicum. Het project werd vorig jaar rond de negentigste verjaardag van de Vierdaagse gestart door Ad van Heiningen van De Gelderlander. Hij wilde dan ook negentig wandelcorrespondenten werven en die allemaal een digitale camera van de krant meekregen. De WC's werden geselecteerd uit vele aanmeldingen. Ze kregen op de krant een workshopje journalistiek en wat fotografische tips. Op de Wedren stond een bus van De Gelderlander waarin alle aantekeningen en beelden werden verwerkt door 'echte' journalisten. " Een hele operatie, maar het liep geweldig. Alleen moesten we na een dag helaas ophouden omdat de Vierdaagse stopte", aldus coördinator en journalist Annemarie Haverkamp. Dit jaar volgt ze grotendeels hetzelfde draaiboek in de verwachting dat er nu wel vier dagen wordt gelopen.

Ciske Davids uit Druten liep vorig jaar op die ene dinsdag al mee als wandelcorrrespondent. "Omdat we rondliepen met het speciale T-shirt van de wandelcorrespondent werden we onderweg al vaak spontaan aangesproken door mensen die ons wat te melden hadden." Renée Heynen en Brigitte Heezen uit Nijmegen hebben er ook weer zin in. Veel hebben ze dit jaar niet getraind maar het feit dat ze wandelcorrespondent zijn stimuleert ze de mars uit te lopen, zeggen ze. Theo Basten uit Vianen bij Cuijk herinnert zich een hoog bejaarde wandelaarster die hij als WC aan sprak. "Ze droeg een klapstoeltje en een paraplu op haar rug mee. Was echt een bijzonder gezicht, dat pik je als wandelcorrespondent dan mooi op."

Annemarie Haverkamp denkt dat het concept van een hele groep 'opgeleide' burgerjournalisten is uit te breiden naar andere evenementen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten