dinsdag 13 juni 2017

‘Wat er vorig jaar is gebeurd, speelt nog mee’

Bron : Gelderlander 
In de Vierdaagseweek van vorig jaar overleden twee deelnemers. De mars werd na één dag afgelast wegens de extreme hitte. Achteraf onderzochten twee commissies het verloop van de 90ste Vierdaagse.
Tal van maatregelen werden getroffen om voortaan beter in te kunnen spelen op (de gevolgen van) extreme situaties. Voor Thom de Graaf wordt zijn eerste Vierdaagse als burgemeester meteen een spannende.
‘Deze Vierdaagse is voor mij spannend. Vorig jaar had ik al gesolliciteerd als burgemeester en heb ik met grote ogen gekeken naar wat er toen gebeurde met de Vierdaagse. Ik vond het vrij dramatisch allemaal. Hét evenement van Nijmegen, moest worden afgelast.
Het is namelijk heel vaak heel goed gegaan. Maar zo’n gebeurtenis als vorig jaar drukt je nog een keer met je neus op de feiten: er zit altijd een risico in, een aantal dingen heb je niet onder controle. Ik ga niet het werk van de twee commissies opnieuw doen en erover oordelen. Eén ding staat vast: er zijn geen garanties dat er nooit iets kan gebeuren. En het is niet zo dat, als er slachtoffers vallen, dat de schuld is van de organisatie. Je kunt ervan leren, proberen de dingen die je doet nog beter in kaart te brengen.
In beginsel is de Vierdaagse geen veiligheidsrisico. Er zijn eerder mensen overleden, maar wat er vorig jaar gebeurde, is vrij uniek.
Het is in elk geval niet onlogisch dat de focus, als het om veiligheid gaat, altijd op de feesten heeft gelegen. Dat blijft ook zo.
Vorig jaar bleek dat nog niet met alle gemeenten waar de Vierdaagse doorkomt goede afspraken waren gemaakt. Daar is voor dit jaar alweer een hele slag in gemaakt. En wij als gemeente Nijmegen zitten er bovenop dat alles goed geregeld wordt en is.
Er is al lange tijd elke week Vierdaagseoverleg en die frequentie wordt opgeschroefd naarmate de Vierdaagse dichterbij komt. Op die manier zorg je ervoor dat mensen uitstekend op elkaar ingespeeld zijn. Het overleg met de regiogemeenten en de Vierdaagseorganisatie is stevig belegd.
Wat er vorig jaar is gebeurd, speelt voortdurend in je achterhoofd mee. Ik ga in de Vierdaagseweek ook niet rustig achterover zitten, maar ook persoonlijk poolshoogte nemen.
Twee keer per dag word ik op de hoogte gehouden van de stand van zaken op alle fronten. En als er heel veel mensen in de stad zijn, is de kans dat er iets vervelends gebeurt aanwezig. Natuurlijk. Dat is altijd zo geweest.
Toen ik veertien, vijftien jaar was, waren er tijdens de Vierdaagse gevechten tussen groepen Molukkers, herinner ik me. Bijna overal waar veel mensen bij elkaar zijn, kan er iets gebeuren. Maar in zijn algemeenheid geldt voor de Vierdaagse in Nijmegen dat het feestelijk is. Als student in Nijmegen heb ik de Vierdaagsefeesten jarenlang intensief beleefd. Ook in de tijd dat ik niet in Nijmegen woonde, ben ik hier een aantal malen tijdens de Vierdaagse geweest. Ik heb hier de Golden Earring nog gezien, om maar wat te noemen.
Nu maak ik de Vierdaagse en de feesten mee als iemand die verantwoordelijkheid draagt. Maar dat is óók leuk. Dat weet ik nog van mijn vader (die ook burgemeester van Nijmegen was, red.). Hij vond het heerlijk. Het verbroedert.
Mijn broer heeft de Vierdaagse wel een keer gelopen. Ik niet, ik ben niet zo’n wandelaar. Ik vind de tijd niet en zoek het ook niet. Ik heb meerdere malen aan de Rosamars en de Kaloramamars meegedaan. Maar om nou echt honderden kilometers te trainen?
Nu weet ik zeker dat ik de Vierdaagse niet kán lopen. Dat zou onverantwoord zijn. Alles waar ik als burgemeester verantwoordelijk voor ben, balt zich in die week samen. Nee, ik kan ook niet een dagje meelopen. Ik moet ook de stad representeren. Maar ik zal wel een een aantal doorkomsten bijwonen, en de Vierdaagsefeesten. Maar vooral als iemand die verantwoordelijkheid draagt, niet als feestganger.
En ja, er komt een hoop persoonlijke geschiedenis boven deze dagen. Ik kan oprecht enthousiast zijn over de Vierdaagse, omdat ik het beleefd heb, intensief beleefd heb. Dat ik de Vierdaagse nu meemaak als burgemeester, vind ik bijzonder. Mijn rol is er een met verantwoordelijkheid. Maar als ik het nog een keer over mijn vader mag hebben: hij vond het prachtig, heeft als burgemeester tijdens de Vierdaagse veel vrienden gemaakt. Ik ben overigens ook burger van Nijmegen. En hoop ook gewoon te genieten van alles wat er in mijn stad gebeurt."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten