zaterdag 17 juni 2017

Actie tegen blikjesverbod tijdens Vierdaagse

Bron : Gelderlander 13 mei 2008 
Zeker twee ondernemers in de Nijmeegse binnenstad binden de strijd aan met een dreigend verbod om tijdens de Vierdaagsefeesten 's avonds en 's nachts blikjes bier te verkopen. Het gaat om de Spar-supermarkt en Versailles Dranken, beide aan de Lange Hezelstraat. De manager van de Coop in de Molenpoortpassage heeft de kwestie voorgelegd aan het hoofdkantoor.
 
Daar beraadt men zich volgens hem op de vraag 'of we dit kunnen tegenhouden'. Spar-eigenaar Sylvio van Dongen wil een kort geding aanspannen tegen de gemeente als die inderdaad besluit de avondverkoop van alcoholische dranken in blik te verbieden. Hij heeft zijn rechtsbijstandverzekering ingeschakeld en is bezig een dossier aan te leggen.

Mocht Van Dongen de strijd met de gemeente verliezen, dan zal hij een schadeclaim indienen. De ondernemer schat door een verkoopverbod 3.000 euro aan inkomsten mis te lopen. Caecil Gerrits van Versailles Dranken zegt vandaag een procedure tegen de gemeente te beginnen.

Centrumwinkels en kraampjes mogen tijdens de Vierdaagsefeesten nu al geen alcohol in glas verkopen tussen 18.00 en 9.00 uur. Burgemeester en wethouders willen dat ook voor blik laten gelden De Vierdaagsefeesten van 2007 hebben volgens hen geleerd dat de verkoop van blikken bier in winkels zorgt voor veel overlast: het is relatief goedkoop innemen en de blikjes kunnen als 'wapen' worden gebruikt. De gemeenteraad neemt 21 mei een beslissing.

Van Dongen voorspelt onder meer een averechts effect. "Jongens halen dan niet af en toe een sixpack maar om vijf voor zes meteen 24 blikken. En dan gaan ze flink doordrinken, want anders is straks het laatste blikje lauw."

Gerrits stelt dat juristen hem hebben gezegd dat een verbod geen stand zal houden. Hij wijst er ook op dat als een winkelier een blikje leegschenkt in een plastic beker en dat verkoopt, dat wel mag. "Dat gaan we dus doen." Slager Sjek Floor, ook aan de Lange Hezelstraat, zal dit jaar geen blikjes bier meer verkopen. "Vorig jaar was er een hoop heisa om en qua omzet is het twee keer niks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten