dinsdag 13 juni 2017

Een doorkomst om niet te vergeten

Bron De gelderlander (19 juni 2007)
In alle vroegte opgestaan, nog maar een paar kilometer in de benen en dan komt Bemmel, de eerste doorkomstplaats van de Vierdaagse. Burgemeester Harry de Vries, een fervent Vierdaagseloper, weet hoe bijzonder de doorkomsten in dorpen zijn voor deelnemers.
"Bemmel moet bruisen", zegt De Vries. "Er komen 's ochtends veertig- tot vijftigduizend mensen door het dorp lopen. Dat is voor ons een kans om te laten zien hoe leuk Bemmel is."

Samen met vrijwilligers is de burgemeester aan de slag gegaan. Voor het gemeentehuis wordt een grote ontbijttafel ingericht. Daar reikt De Vries de lopers flesjes met Lingewaards water aan.

De burgemeester doet dit jaar ook zelf weer mee aan de Vierdaagse. "Ik heb de organisatie gevraagd of ik extra vroeg mag starten, zodat ik om half zes in Bemmel kan zijn. Ik wil graag zelf het water aan de lopers overhandigen." De Vries is van plan daarna aan te sluiten bij de laatste wandelaars om zo richting Nijmegen te lopen.
De doorkomst in Bemmel moet een kopie worden van de Bemmelse Dweildag. De burgemeester heeft dweilorkesten gevraagd om 's ochtends vroeg te komen spelen. "Op allerlei plaatsen komen dweilorkesten te staan", zegt De Vries vol enthousiasme.

Daarmee gooit de nieuwe burgemeester van Lingewaard het roer om. Sinds de jaren zestig staat de doorkomst van de Vierdaagse in Bemmel in het teken van de Zwitserse Week. Eigenlijk per toeval belandde een Zwitsers muziekkorps in 1963 in Bemmel, omdat de Nijmeegse Politiekapel geen slaapplek voor zijn gasten in de stad kon vinden.

Sindsdien komt er elk jaar een Zwitsers muziekkorps naar Bemmel tijdens de vierdaagseweek. "Ik hoop dat dat ook zo blijft", zegt burgemeester De Vries. "Maar we willen nog meer muziek. De Vierdaagse is een fantastisch fenomeen. Het is één groot feest. En dat is het straks ook in Bemmel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten