zondag 18 juni 2017

Eerst wandelen, en dan een feestje bouwen

Bron : Gelderlander 11 juil 2008 
Ook deze regio wordt volgende week overspoeld door duizenden Vierdaagselopers én Vierdaagsefeestvierders. Trekt het legioen op donderdag door Gennep, een dag later zijn Cuijk en Grave aan de beurt. Let op rondvliegende snorvliegers.
Edsilia Rombley en Erik Hulzebosch op donderdag. Jippie, schrijft ene SteFaNie in het gastenboek op de website www.vierdaagsefeestcuijk.nl over de komst naar Cuijk van de zangeres en de zingende schaatser.

Mét SteFaNie staan in deze regio weer duizenden mensen te popelen om van zaterdag tot en met volgende week vrijdag in Cuijk een feestje te bouwen. Want het wandellegioen trekt eind volgende week weer door de gemeenten Gennep (donderdag), Grave (vrijdag) en Cuijk (vrijdag). Toen Cuijk in 1929 voor de eerste keer officieel etappeplaats was, gingen de wandelaars die 55 kilometer liepen nog door naar Oeffelt om daar met het veer de Maas over te steken naar Gennep voor de terugtocht.

De overige lopers staken met het pontje de Maas over bij Cuijk. De eerste pontonbrug in Kuuk werd in 1935 geslagen. Ook volgende week vrijdag lopen de wandelaars weer over de drijvende brug. Cuijk heeft er dan al bijna een week feesten opzitten. Ook dit jaar ontbreken natuurlijk bekende programmaonderdelen als de Zeskamp, het Rooie Loper Concert, Night of the Proms en het vuurwerk niet.

De pontonbrug wordt volgende week donderdag niet aan het eind van de Maaskade gelegd, maar midden op de nieuwe Maaskade. Het Cuijkse bedrijf Kepser heeft een speciale loopbrug gemaakt. Die zorgt voor een goede verbinding voor de wandelaars van de Maaskade met de pontonbrug.
Staat de woensdagavond ook dit jaar in het teken van een vuurwerkshow (22.30 uur), op donderdagavond wordt om half elf vanaf de Mookse Maasoever voor het eerst een lasershow gehouden. Naast laserstralen en vuurwerk zijn in de Vierdaagseweek snorvliegers (deltavliegers met motor) in het Cuijkse luchtruim te zien.

Op de laatste Vierdaagsedag staat – naast de Cuijkse kerkdorpen Beers, Linden (thema muziek) en Vianen – ook de gemeente Grave in het middelpunt van de belangstelling met de doortocht door Grave en Gassel. Op de donderdagavond ervoor is op de Markt in Grave een zomeravondconcert. Van 20.00 tot 22.00 uur verzorgen twee militaire muziekkapellen uit Engeland en Rusland een optreden. De wandelaars lopen dit jaar over de Hoofdwagt/Markt. De marktkramen worden opgesteld op het Hofplein en in de Hoofschestraat. Een muziekkapel wacht de wandelaars vrijdagochtend in alle vroegte op aan de Koninginnedijk, bij de haven. Ook op de Markt en op de hoek van de Rogstraat is Vierdaagsemuziek te horen.

Het college van burgemeester en wethouders is die vrijdag ook vroeg uit de veren. Want vanaf 6.30 uur staat het gemeentebestuur op de Hoofdwagt om de wandelaars, onder wie de eigen wethouder Jacques van Geest die voor de 23e keer de Vierdaagse wil uitlopen, te begroeten en om ze moed in te spreken op weg naar Gassel. In Gassel is het over ruim een week ongetwijfeld weer ouderwets gezellig op het Julianaplein waar een kapel tussen 7.00 en 10.30 uur voor muziek zorgt.

Een dag eerder, donderdag 17 juli, trekken de wandelaars door Milsbeek en Ottersum. Het publiek kan de wandelaars in de gemeente Gennep tot rond het middaguur aanmoedigen. Alleen de deelnemers die 'de 50' lopen, doen voor de tweede keer Ottersum aan. De doorgaande weg in het dorp wordt omgetoverd tot Via Gladiola. Een delegatie van het gemeentebestuur begroet aan het Raadhuisplein de wandelaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten