dinsdag 6 juni 2017

Fiscus wil btw op inschrijfgelden Proefproces Vierdaagse treft alle sportevenementen

Bron : Nieuwsbrief Vierdaagse.com
Grootschalige sportevenementen op de openbare weg, zoals de Nijmeegse Vierdaagse, moeten wellicht 19 procent btw gaan betalen op inschrijfgelden.
De fiscus wil organisaties van dergelijke evenementen het hoogste btw- tarief laten betalen. Als dat doorgaat, betekent dat een forse aanslag op de kassen.
Hierover is inmiddels een hooglopend juridisch conflict ontstaan tussen het ministerie van Financiën en het bestuur van de Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. De zaak ligt nu bij de Belastingkamer van de Hoge Raad in Den Haag.

Het proefproces wordt op de voet gevolgd door organisaties als de wielerronde Amstel Gold Race, Marathon van Rotterdam, City Pier City in Amsterdam en de Friese Elfstedentocht.
Inzet is een aanslag van de Belastinginspectie in Nijmegen in 2003. De organisatie van Nijmeegse Vierdaagse wordt door de fiscus aangemerkt als een onderneming, die gelegenheid geeft tot sportbeoefening, en dus omzetbelasting moet betalen. Dat doet de Nijmeegse Vierdaagse ook, maar tot 2003 niet over de inschrijfgelden. Het Vierdaagsebestuur heeft tegen de hoge belastingheffing bezwaar aangetekend. De organisatie van ’ s werelds grootste wandelevenement is wel bereid een verlaagd tarief van 6 procent BTW over de inschrijfgelden te betalen.
De fiscus gaat daarmee niet akkoord en verwijst naar Europese regelgeving.
Het fiscaal geschil heeft geleid tot een al jaren durend proefproces. De Nijmeegse Vierdaagse trekt vooralsnog aan het langste eind. Het Gerechtshof in Arnhem heeft recentelijk het bestuur van de Nijmeegse Vierdaagse in het gelijk gesteld.
Voor de staatssecretaris van Financiën was dat voldoende reden om ogenblikkelijk hiertegen in beroep ( cassatie) te gaan bij de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. De Hoge Raad toetst de uitspraak van het Arnhems gerechtshof. De Raad kan deze zaak ter herbeoordeling teruggegeven aan het Gerechtshof in Arnhem, of een andere plaats. De raad kan ook besluiten zelf uitspraak te doen in deze kwestie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten