maandag 12 juni 2017

Geen loting 91ste Vierdaagse

Bron : www.4daagse.nl
Voor het tweede achtereenvolgend jaar hoeft er geen loting plaats te vinden voor de definitieve samenstelling van het deelnemersveld van de 91ste Vierdaagse, die van 17 tot en met 20 juli wordt gehouden. De komende dagen wordt hard gewerkt om het exacte aantal wandelaars vast te stellen. Duidelijk is wel dat er ongeveer zesduizend inschrijvingen minder zijn dan de inschrijflimiet van 49.000 toelaat.
Inschrijfperiode 2 sloot vrijdagnacht om 24.00 uur. Maakten van de eerste periode om in te schrijven bijna drieduizend wandelaars meer gebruik dan het vorige jaar, de tweede inschrijfperiode blijft daar onder. De eerste periode was speciaal voor alle wandelaars die in 2006 daadwerkelijk van start zijn gegaan. 33.323 van hen maakten van de gelegenheid gebruik om zich in te schrijven. Door in deze eerste periode in te schrijven, zagen zij zich gegarandeerd van een startbewijs voor de 91ste Vierdaagse.

Het bestuur van de organiserende Stichting DE 4DAAGSE is tevreden dat iedereen die zich aangemeld heeft, verzekerd is van deelname en dat loting voor de 91ste Vierdaagse niet nodig is. Het lagere inschrijvingsaantal komt niet onverwachts, gezien de gebeurtenissen van vorig jaar. “Het kan zijn dat veel mensen die minder getraind zijn zich nu hebben bedacht, omdat vorig jaar nog maar eens bevestigd is dat de Vierdaagse meer is dan een wandelmars, het is een prestatietocht”, aldus Wim Jansen, algemeen manager van de Nijmeegse Vierdaagse. “Daarop hebben we iedereen die zich wilde inschrijven nadrukkelijk gewezen: neem je eigen verantwoordelijkheid bij de beslissing wel of niet deel te nemen.”

Om herhaling van 2006 te voorkomen – de Vierdaagse werd toen na de eerste wandeldag afgelast -heeft de Vierdaagseleiding een groot aantal maatregelen getroffen. Wim Jansen: “Ik hoop oprecht dat het vertrouwen in onze organisatie niet geschonden is. Wij hebben onze lessen geleerd en een groot aantal maatregelen getroffen om de risico''s voor onze wandelaars nog verder te verkleinen. Zo komen er naast de bestaande rustplaatsen extra verfrissingspunten, gaan we werken met lichtkranten en stewards en hebben we onze organisatie versterkt met onder meer een meteoroloog, een inspanningsfysioloog en een sportpsycholoog. We zullen verder onze wandelaars zoveel mogelijk informeren en oproepen zichzelf ook actief op de hoogte te houden en eigen verantwoordelijkheid te nemen, zodat we gezamenlijk herhaling van vorig jaar in de toekomst voorkomen.”
Overigens wil het lagere aantal inschrijvingen niet zeggen dat er ook zo''n zesduidend wandelaars minder aan de start zullen verschijnen. Vorig jaar verschenen ruim vijfduizend wandelaars niet aan de start van de eerste dag. De verwachting is dat dat aantal in 2007 aanzienlijk kleiner zal zijn. “Veel van die niet-starters hebben vooral ingeschreven in periode 2 en daar is dit jaar minder gebruik van gemaakt”, aldus de algemeen manager. “Bovendien weten we al dat we een kleine tienduizend ''eerstejaars'' minder hebben dan vorig jaar. Dat betekent dat we van start gaan met een grotere groep wandelaars die de Vierdaagse kennen en weten waar ze aan beginnen. Dat bevestigt ons vermoeden dat wandelaars zich heel bewust hebben ingeschreven. Dat juichen we alleen maar toe.”
Het bestuur ziet af van de mogelijkheid om de inschrijvingstermijn te verlengen. “Wij hebben onze inschrijfprocedure heel transparant vastgesteld, zodat iedereen die deel wil nemen, weet waar hij aan toe is. Aan die afspraak willen wij ons houden. Wandelaars verwachten dat ook van ons. Door nu daar weer aan te tornen, ontstaat ook voor komende jaren weer onduidelijkheid en discussie over onze inschrijfprocedure. Daar heeft niemand baat bij. Iedereen heeft ook alle gelegenheid gehad in te schrijven”, aldus Jansen. “Laten we bovendien vooral niet vergeten dat we in juli van start gaan met het zeer respectabele aantal van maar liefst meer dan 42.000 wandelaars die bewust hebben ingeschreven en waarvan we verwachten dat ze goed getraind zijn. Het wordt dus een hele mooie Vierdaagse.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten