donderdag 8 juni 2017

Levensloop Annie Berkhout

Bron : VierdaagseNijmegen.com
Wonder van Voorburg zal Vierdaagserecord nog lang houden
Het Wonder van Voorburg is niet meer.

Afgelopen zaterdag werd Annie Berkhout (91) begraven in haar woonplaats. Een stukje Vierdaagsegeschiedenis is daarmee verloren gegaan. Annie Berkhout liep 66 keer mee.

‘Ik ben een kenau hoor”, zei ze begin juli 2003 nog tegen een verslaggever van deze krant. Annie Berkhout was vastbesloten haar 67ste Vierdaagse te lopen. Ze had het jaar daarvoor tijdens de wandelmars een herseninfarct gehad en bewoog zich voort met een rollater, maar lopen zóu ze.
Haar broer Jan vond het niet zo’n best idee. De leiding van de Vierdaagse ook niet. De dokters raadden het haar af. „Maar ik laat me niet zomaar opzij zetten”, reageerde de 88-jarige wandelaar uit Voorburg. Uiteindelijk bleef haar 67ste Vierdaagse beperkt tot een plekje op de tribune tijdens de Vlaggenparade en aan de St.-Annastraat bij de intocht. Annie Berkhout kon niet meer. Het record dat de krasse dame heeft gevestigd, is nauwelijks te evenaren. Ze liep 55 keer de veertig kilometer.
Daarna stapte ze over op de dertig. Lang niet iedereen kon haar bijhouden. Ze haalde met gemak zes kilometer per uur.

Bij wijze van training liep Berkhout iedere dag zeven kilometer door Voorburg. Ze liet hondjes uit van bejaarden die dat zelf niet meer konden. „In maart begin ik met wandeltochten van eerst 25 en later 30 en 40 kilometer.
Vlak voor de Vierdaagse zak ik dan terug naar 30”, vertelde ze in 2001.
De Voorburgse was 76 jaar lid van de Haagse wandelsportvereniging De Vierdaagse. Ook was ze erelid van de Gouden Kruisdragers, wandelaars die meer dan tien keer de Vierdaagse liepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten