dinsdag 6 juni 2017

Teleurstelling bij Roosendaalse wandelaars

Bron : BN De Stem 20 juli 2006
Door Jeannine Hermans
Donderdag 20 juli 2006 - ROOSENDAAL – Teleurstelling alom bij de Roosendalers die meededen aan de Vierdaagse van Nijmegen. Als de eerste etappe dinsdag meteen was ingekort, was er wellicht een kans geweest dat het wandelspektakel gewoon had kunnen doorgaan, luidt de conclusie.
Dinsdag stonden de vrijwilligers van café De Drie Weesgegroetjes nog vol goede moed in hun foeragekraam op het Vierdaagse-parcours. 's Avonds was het over en uit. 
Danny Deckers, Ineke Rens, Carolien Zehetgruber en Tiny Kouters vertelden vóór hun vertrek aan BN/DeStem wat ze verwachtten van de Vierdaagse en vooral waaróm ze wilden meedoen. Hun belevenissen zouden elke dag te lezen zijn op deze pagina. Maar dinsdagavond was alles al voorbij. Door de hitte vielen er twee doden en veel mensen werden onwel. De Vierdaagse werd afgelast.

„We hebben zitten janken“, zegt Carolien Zehetgruber. „Natuurlijk hebben we alle begrip en er hadden zeker niet meer slachtoffers mogen vallen. Het was zwáár, laat ik dat vooropstellen. Maar toch hadden we (Carolien en haar vriendinnen Diana Claassen, Christel Herms en Ingrid Molengraaf, red.) tegen elkaar gezegd: we gáán ervoor. En nu kunnen we het niet afmaken. hadden ze nu maar meteen de etappe ingekort.“
'We hebben zitten janken toen we hoorden dat de Vierdaagse was afgelast', zegt Carolien Zehetgruber. Gisteravond kwamen zij en haar vriendinnen rechtstreeks van Nijmegen naar het Zomerconcert in het Vrouwenhof, in hun wandeloutfit.

Fanatiek

Dat zegt ook Steven Adriaansen, in het dagelijkse leven wethouder in Roosendaal, maar ook fanatiek Vierdaagsewandelaar. Het zou zijn achtste editie worden. „Het was een terechte keuze. Maar wellicht waren er minder slachtoffers gevallen als ze meteen de eerste dag hadden besloten om de routes in te korten. Dan hadden de mensen niet op het heetste van de dag moeten lopen.“

Ook medeleven bij Danny Deckers, maar voor zichzelf vindt hij het ronduit ‘klote’. Hij deed dit jaar voor het eerst mee en was vastbesloten dat felbegeerde kruisje halen.

„Ik vind dat de organisatie ons gewoon volgend jaar meteen weer moet laten starten, zonder loting.“ Hij vindt het vooral ook erg voor de vele buitenlanders, die vaak veel kosten hebben moeten maken om naar Nijmegen te kunnen komen.

Ook Ineke Rens moest heel hard slikken toen ze hoorde van het besluit. Ze had met een dubbele blessure gezeten en een heel jaar therapie gehad om er na twee jaar van afwezigheid dit keer weer bij te kunnen zijn. Het ging goed die eerste dag, hoewel het extreem heet was. „Een veldslag. En tóch wil ik er volgend jaar weer bij zijn.“

Ook tegenslag voor Floor Bleijenberg. De cafébaas van De Drie Weesgegroetjes was voor het derde jaar in Nijmegen present met een foeragekraam voor de Roosendaalse deelnemers. Ook liet hij supportersbussen rijden. Nu is het allemaal in één klap afgelopen.

„Dit is zó erg. Ik ben blij dat de Roosendalers voor zover ik weet, ongedeerd zijn. Maar het is een drama, niet alleen voor de deelnemers, maar zeker ook voor Nijmegen zelf. Ze hadden vrijdag een miljoen mensen verwacht. En toen hoorden we ineens al die ziekenwagens af en aan rijden.“

Het zou de laatste keer zijn dat de 3W-kraam op het parcours stond. „Maar we hebben geen afscheid kunnen nemen van de Vierdaagse, dus misschien volgend jaar nog een keer“, klinkt het voorzichtig.

Eén Roosendaalse organisatie profieert nog een beetje van het afgelasten van de Vierdaagse. Het snoepgoed, de chips en andere lekkernijen van de 3W-kraam gaan naar het kindervakantiewerk dat maandag weer begint.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten