woensdag 21 juni 2017

Vierdaagse: 'Rekening houden met warm weer'

Bron: www.gelderlander.nl
Of het zo warm blijft als nu is nog onzeker, maar de marsleiding van de Nijmeegse Vierdaagse houdt wel degelijk rekening met hoge temperaturen in de week van 19 juli.
In de loop van volgende week heeft de organisatie van het massale wandelevenement overleg met 'eigen' weerman Jules Geirnaert.
Hij zal de voorspellingen nauwkeurig in de gaten houden, ook de regionale situatie wordt goed gemonitord, door middel van lokale weerstations. Zo liet marsleider Johan Willemstein donderdag weten.

Mocht het warm worden, dan liggen een aantal maatregelen op de plank. "Zoals eerder starten, routes inkorten, nog meer drinkwater dan normaal aanleveren", aldus Willemstein.

In 2006 werd de Vierdaagse na een dag afgelast wegens extreme hitte. Veel lopers werden onwel en er zijn zelfs twee wandelaars overleden. Sindsdien wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de warmtehuishouding van lopers, om risico's in te schatten en te voorkomen. Professor Maria Hopman van de Radboud Universiteit houdt zich dit jaar in het bijzonder bezig met lopers met hart- en vaatziekten, maar zal als het warm wordt ook een grote groep lopers wat betreft warmtehuishouding in de gaten houden. "Tot nu toe hebben we onderzoek gedaan bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Stiekem hopen we op een warme Vierdaagse", aldus Hopman in het kader van haar onderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten