woensdag 21 juni 2017

Vierdaagse volgt hart- en vaatpatiënten

Bron: www.gelderlander.nl
Aan de Vierdaagse van Nijmegen, die op 20 juli van start gaat, doen ongeveer tienduizend wandelaars mee die last hebben van hart- of vaataandoeningen. Inspanningsfysioloog prof. Maria Hopman gaat volgen hoe het met deze groep lopers gaat, zo heeft zij donderdag in Nijmegen gezegd.
Hopman doet sinds 2007 onderzoek naar de gezondheidstoestand van Vierdaagselopers. Haar onderzoeksteam heeft volgens haar ondertussen een goed beeld van hoe het met de wandelaars gaat onder normale omstandigheden bij temperaturen van tussen de 15 en 25 graden. Het blijkt dat de eerste wandeldag het meeste van het lichaam vergt. Mannen hebben meer moeite met het lopen dan vrouwen. Mensen met overgewicht moeten meer drinken.
Hopman: ,,We weten dat acht- tot tienduizend lopers last hebben van hoge bloeddruk. Zij gebruiken medicijnen en dat heeft natuurlijk invloed op de vochtbalans in hun lichaam. Datzelfde geldt voor de paar duizend wandelaars die eerder een hartinfarct hebben doorstaan. Samen vormen deze lopers bijna een kwart van alle deelnemers aan de Vierdaagse en daarom willen we meer weten van hun toestand tijdens de tocht.''
Mocht de hitte aanhouden, dan start Hopman een apart onderzoek onder een grotere groep lopers om te weten wat er gebeurt als het meer dan 30 graden is. Bij die temperatuur overleden in 2006 twee lopers, waarna de Vierdaagse werd afgelast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten