donderdag 8 juni 2017

Wandel mee met de Gertrudistochten

Bron : http://www.uitinbrabant.nl/uib/bergenopzoom/site/nieuws/Cultuurnieuwsdetail/A_24819511.html?Wandel-mee-met-de-Gertrudistochten 
De tochten brengen je via de Bergse binnenstad, naar de Bijmoerpolder en Halsteren. Om tenslotte in de bossen rondom GGZWNB Halsteren en recreatiegebied de Heide volop te genieten van het ontluikende voorjaar.
Centraal temidden van de twee grootste havensteden ter wereld, Antwerpen en Rotterdam, vinden we Bergen op Zoom. Een vestingstad met vele monumentale gebouwen, smalle straatjes en eigenzinnige pleintjes, gelegen tussen de voormalige Oosterschelde en uitgestrekte bossen. Op 17 en 18 maart 2007 de startplaats van de Gertrudistocht, met wandelingen door de historische binnenstad langs een wandelpark, een oude stadswal, Ravelijn “Op den Zoom”, over de binnenplaats van het stadspaleis “Markiezenhof” en op de markt het oude stadhuis en de Gertrudiskerk.
Hierna is de passage opgenomen van de Gertrudiskapel, momenteel een kleine kapel geplaatst op de plaats waar ooit een zoetwaterbron is ontdekt temidden van het toen nog zoute scheldewater.
Ste. Gertrudis (629 – 659) was een van Nederlands eerste vrouwelijke heiligen en sinds eeuwen is zij de beschermvrouwe van Bergen op Zoom. Rond haar sterfdag, 17 maart, wordt zij jaarlijks herdacht. De kapel is in 1987 weer herplaatst op de rand van de zeekant op de plaats waar deze in de 17° eeuw door oorlogsgeweld is vernield. Volgens een oude legende is de bron ontstaan doordat Ste. Gertrudis haar abdissestaf in het zand zou hebben gestoken. Dit heeft steeds tot de verbeelding gesproken omdat zoet water opwelde op een plaats waar het zoute water twee maal per dag de wal overspoelde.

Via een voormalig schietterrein “Kijk In De Pot” genoemd, wat pas als nieuw stadspark is aangelegd, komt men op de eerste rustplaats.
Hierna volgt een stukje route door de oude binnenveste met een onderdoorgang van een oude stadspoort “Gevangenpoort”genoemd. De 40 km. route volgt hier een lus om het “Markiezaatmeer”
Terwijl de kortere afstanden langs het riviertje de Zoom terug gaan, begeven de wat langere routes zich naar de noordzijde van de stad. Via de “Bijmoerpolder” en Halsteren met een pauze nabij het voormalige fort “De Roovere” in een zelf ingerichte rustpost. Via de bossen rondom GGZWNB Halsteren en recreatiegebied de Heide is men daar in het ontluikende voorjaar verzekerd van een mooie wandeling.

Het vertrekpunt is: het “Markiezaatcollege”aan de Nobellaan 25 te Bergen op Zoom.
Gemakkelijk bereikbaar: op 400 m. van het station.
Tevens zal de startplaats met “Marsborden” worden aangegeven.

Voor de 40 en de 25 km. kan gestart worden van 08.00 uur tot 10.00 uur. Voor de 18 km. tussen 08.00 uur en 12.00 uur. Voor de 12 – 6 km. tussen 08.00 uur en 14.00 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten