zondag 25 juni 2017

1e Enclave wandeltocht Baarle Nassau Baarle Hertog 3 maart 2013 (18 km)

Vandaag de 1ste Enclavetocht. Er was door de organisatie zelfs al reclame gemaakt in het wandelsportmagazine van de KNBLO. Dus het leek op voorhand een geweldige tocht te worden. Dus op naar Baarle Nassau/Baarle Hertog. Maar voordat we daar waren moesten we eerst lang wachten tot we een groep fietsers konden inhalen (pas net na Chaam lukte het ook echt, want steeds als het leek te kunnen was de bocht onoverzichtelijk of reed men ineens links van de weg.)  
Toen we aankwamen reden we door Nederland en even later België, of was het toch weer Nederland. We kwamen in de enclave aan.
Een enclave is een gebied dat geheel wordt omsloten door grondgebied van één andere partij. Sommige enclaves zijn onafhankelijk (San Marino, Vaticaanstad en Lesotho) en andere behoren tot een andere staat en zijn daardoor tevens exclaves (Baarle-Hertog, Baarle-Nassau). 

Er hingen en stonden zowel Nederlandse als Belgische vlaggen. En ook een Grenspaal ontbrak niet. Bij de start was het al aardig druk, we besloten 18 km te wandelen.   

Nadat we waren ingeschreven konden we van start gaan. En in de eerste straat waar we liepen zagen we het al het eerste stuk waren Nederlandse huisnummers en even later Belgische.

Er was zelf een huis met 2 huisnummers. Hier liep de grens letterlijk DOOR de voordeur. Slapen in België en eten in Nederland (of omgekeerd).  










Zo liepen we nog enkele malen de grens over om uiteindelijk naar de eerste rust te wandelen.  


Omdat we nog maar enkele kilometers hadden gewandeld, lieten we onze kaart stempelen en liepen we direct verder. 


Ondertussen liepen we ook de enclave uit om door de bossen in de omgeving van Baarle richting Alphen te wandelen. We kwamen uit op het Bels lijntje dat ook in Tilburg loopt.  
Bels Lijntje is de naam voor het Nederlandse deel van Spoorlijn 29 tussen Tilburg en Turnhout. Tot 1865 werd het hele gebied tussen Turnhout en Baarle-Nassau beheerst door uitgestrekte heidevelden. In dat jaar werd gestart met de aanleg van de spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg en werd het station Weelde-Merksplas (ten zuiden van de Steenweg op Zondereigen) gebouwd. De spoorlijn werd aangelegd en uitgebaat door de "Grand Central Belge", waardoor de spoorlijn in de (Noord-Brabantse) volksmond "Bels lijntje" werd genoemd.

Er stond een treintje en een Andreaskruis langs de weg. 





Toen we in Alphen aankwamen liepen we langs een bedrijventerrein om uiteindelijk bij de rust aan te komen.  


Hier dronken we wat en nam ik een tosti. Na een kwartiertjes liepen we verder. Terug naar Baarle Nassau/Baarle Hertog.

Maar voor we daar waren liepen we langs een beeld van Johannes. 


We liepen Alphen weer uit en maakte ons op voor het laatste stuk. 









Maar eerst liepen we weer naar de rust waar we al eerder waren geweest. Wederom stempelden we alleen maar want de finish was vlakbij. 

Maar voordat we daar waren passeerden we nog enkele malen de Nederlands/Belgische grens.  

Vlak voor de finish hoorden we het liedje Walking on Sunshine. Dat hadden we al eerder gehoord en jawel, Thebe stond er weer. 
We konden een foto laten maken, maar in eerste instantie was er weinig te zien.  
Na 10 minuten was het al beter. (Thebe is overigens een thuiszorgorganisatie) 



Toen we bij de finish waren dronken we nog wat en gaven de organisatie een kaartje van deze website. 
En de tocht was een groot succes, menig wandelsportvereniging zou blij zijn met meer dan 1.000 wandelaars voor de eerste tocht.
Er was gehoopt op ongeveer 400 deelnemers. Dus we zagen een zeer tevreden organisatie. En de tocht is zeker aan te raden. Daarna reden we weer naar huis, nu gelukkig zonder oponthoud van wielrijders. 

Vergeet mijn gastenboek niet:
https://www.tboek.nl/gastenboek/tinykouters/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten