dinsdag 13 juni 2017

Chip checkt wandelaars

Bron : Gelderlander
Van marathonlopers en triatleten is elke reactie onder elke denkbaar weertype al eens gemeten, van wandelaars is maar weinig bekend.
 
Daarom gaat prof. dr. Maria Hopman zestig deelnemers aan de Nijmeegse wandelvierdaagse uitrusten met een chip. De chip zit in een capsule, moet worden ingeslikt en reist vervolgens via maag en maagdarmkanaal door het lichaam.
"Vergelijk het maar met een thermometer, met dien verstande dat hij ook nog de vochthuishouding registreert", zegt hoogleraar inspanningsfysiologie aan UMC St Radboud Maria Hopman (1963). "Door dat elk jaar te doen en bij alle weertypen, kun je een database opbouwen waaruit blijkt bij welk weertype je welke maatregelen moet nemen om ongelukken te voorkomen", aldus prof. Hopman.
In de chip zit een zender. Elke drager van de chip kan op elk moment van de dag worden gevolgd. De wandelaars worden om de vijf kilometer door medewerkers en studenten van Hopman gecontroleerd.

Professor Hopman heeft het plan bedacht in opdracht van de stichting De Vierdaagse, die het onderzoek betaalt. Elke chip kost 35 dollar. Afhankelijk van de spijsvertering van de deelnemers zijn ongeveer 240 capsules nodig. De capsule wordt vervangen zodra die - langs natuurlijke weg - het lichaam verlaten heeft. Hopman voert het onderzoek met naar schatting dertig medewerkers uit.

Hopman is, samen met een meteoroloog en sportpsycholoog lid van de adviescommissie die vorig jaar na het echec met de Vierdaagse is ingesteld. Toen overleden twee mensen en werden tientallen deelnemers ziek, vermoedelijk omdat hun lichaamstemperatuur veel te hoog was opgelopen. "De normale temperatuur van het menselijk lichaam is 37 graden; bij inspanning mag dat gerust 38,5 worden maar bij 40 wordt het gevaarlijk en bij 42 graden overlijdt de mens. Wandelen lijkt een rustige sport, maar je praat wel over acht é negen uur en dat vier dagen lang; toch een heel behoorlijke inspanning. Door de chips kunnen we precies bijhouden wanneer en onder welke omstandigheden iemands lichaamstemperatuur stijgt. Ook de vochthuishouding kan danig verstoord raken. Mensen kunnen uitdrogen of juist te veel drinken. De chip registreert dat."

De Vierdaagseleiding laat weten dat de bevindingen van Hoopman in eerste aanleg niet zullen leiden tot ingrepen. "Als we ingrijpen, doen we dat op basis van extreme weersomstandigheden", zegt woordvoerder André Sonneville. "Het is puur onze bedoeling een database aan te leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten