dinsdag 13 juni 2017

Sjanne is fit van het lopen naar oma (JONGSTE DEELNEMER)

Bron : Gelderlander (26 juni 2007)
BEEK - Sjanne Woudenberg uit Beek vindt het helemaal niet gek dat ze nooit bij de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse is geweest. Ze heeft het wandellegioen zelfs überhaupt nog nooit ergens zien lopen. "Maar ik heb het vuurwerk in Nijmegen wel bekeken.".
 
En toch is Sjanne volgende maand één van de opvallendste deelnemers aan het grootste wandelfestijn ter wereld. Sjanne is namelijk elf, en daarmee de jongste van alle bijna 43.000 deelnemers. Ze is geboren op 27 december 1995, en je mag meedoen als je dit jaar twaalf wordt. "Er is ook een jongetje dat op 26 december is geboren. Die zal wel balen. Misschien ben ik wel de jongste ooit. Dat wisten ze bij de Vierdaagse niet zeker."
Sjanne heeft het Vierdaagsevirus opgelopen door televisiebeelden. Twee jaar geleden zei ze tegen haar moeder Maria dat ze, zo gauw het mocht, mee wilde doen. Daar was moe mooi klaar mee. Want die moet ook mee.
Nou vinden ze het allebei wel leuk om te wandelen. Niet dat ze fanatiek zijn, maar al drie keer liepen moeder en dochter spontaan naar oma in Wanroij en terug. Da's toch mooi twee keer 35 kilometer.

"Dat ging twee keer goed", zegt moeder. "Maar de derde keer hadden we helemaal niet geoefend. De laatste tien kilometer liepen we met de tong op de schoenen."

Maar de Vierdaagse wordt een eitje, denkt Sjanne. Sinds maart oefende ze zeker 400 kilometer in de mooie omgeving rond Beek. Ze ziet alleen wat op tegen de drukte tijdens de Vierdaagse: "Dat is vast heel irritant, dat iedereen een andere snelheid loopt."

De Beekse is voorbereid op alle weersomstandigheden. Ze trainde al als het bloedheet was, maar maakte onderweg ook een storm mee. Ze moesten met z'n tweeën op de weg onder een paraplu hurken.

Stiekem hoopt ze dat het dit jaar extreem heet zal zijn. De organisatie kort de routes dan vast direct in, en dan krijgt ma, die eigenlijk de 'veertig' in plaats van de 'dertig' moet lopen, toch een kruisje.

Of Sjanne nog vaker mee gaat doen, weet ze niet. Ze verwacht geen Annie Berkhout te worden, de dame die wel 66 kruisjes haalde.

"Ik moet nog zien of ik er volgend jaar nog zin in heb."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten