donderdag 8 juni 2017

Horeca: rem op Zomerfeesten

Bron : www.degelderlander.nl  (13 maart 2007)
Dinsdag, 13 maart 2007 - NIJMEGEN - De Koninklijke Horecabond afdeling Nijmegen vindt dat de Zomerfeesten tijdens de Vierdaagse een maatje te groot zijn geworden.
Volgens horecavoorzitter Marijke Bouwmeister, mag de programmering wat naar beneden bijgesteld worden. "De feesten zijn uit hun jasje gegroeid. Het moet alsmaar groter, betere artiesten, meer kwaliteitsprogramma's. Dat vraagt telkens om een verhoging van de budgetten.
Voor veel horecaondernemers, de eigenaren van gewone café's, is de grens van wat zij kunnen bijdragen bereikt, misschien wel overschreden.".Zij denkt dat het tijd is om na te denken over wellicht een bescheidener programma. Want met meer goede artiesten wordt het feest niet altijd leuker en interessanter voor ondernemers. Want de kosten voor ondernemers lopen snel op, legt zij uit.
Directe aanleiding voor deze opmerkingen is het voorstel van het ACBN om de terraspacht tijdens de zomerfeesten te verhogen. De ACBN bepaalde tot nog toe welke brouwerijen bier mochten leveren aan de verschillende vermaakcentra: de kwantumkorting die brouwerijen daarvoor geven, streek het ACBN op. Die korting, zo'n twee ton, laat het ACBN voortaan zitten. In 'ruil' voor de pachtverhoging mogen de kasteleins nu zelf bij de brouwerijen proberen die korting te bedingen. Afgelopen week leverden de kasteleins al kritiek: vooral de kleinere zaken hebben geen positie om te onderhandelen over korting: die moéten contractueel bij hun brouwerij bier afnemen. Alleen de uitbaters van de vermaakcentra hebben onderhandelingspositie; die kunnen wel kiezen uit verschillende brouwerijen. Het ACBN heeft gisteren, na bemiddeling van wethouder Hannie Kunst, besloten om de prijsverhoging over drie jaar uit te smeren.

Op een terras op een A-locatie gaat een ondernemer met een terras van 100 vierkante meter dit jaar 364 euro meer betalen en 50 vierkante meter kost dit jaar dus 182 euro meer. "We moeten wel", zegt Wim Smids van het ACBN. "Want het publiek wordt steeds kritischer. Je moet dus steeds mooiere dingen laten zien, willen de mensen blijven komen. Bovendien: De feesten zijn niet verplicht. Kasteleins hoeven niet mee te doen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten