zondag 18 juni 2017

In het roze lopen voor Pink Ribbon

Bron : Gelderlander
Tussen de duizenden lopers valt Jeltje Miedema meteen op. De wandelaarster uit het Friese Oosternijkerk heeft een haarband op met knalroze bolletjes, die bij elke stap vrolijk heen en weer wiegen. Samen met roze oorbellen, een roze horloge en roze veters maakt de haarband duidelijk dat Miedema de Vierdaagse loopt voor Pink Ribbon. Dat is een stichting die in het hele land voorlichting geeft over borstkanker.
Het idee ontstond door haar werk. "Ik heb het hartstikke druk met mijn schoonheidssalon en wil ook dingen plannen om in beweging te blijven", zegt de Friese. Pink Ribbon is daarbij een stok achter de deur. "Als je voor een goed doel loopt, staat er tenminste druk achter. Dan moet je wel."
Door haar – bijna uitsluitend vrouwelijke – clientèle hoort Miedema veel verhalen over borstkanker. "Een op de negen vrouwen krijgt het, ook op jonge leeftijd. Veel mensen weten dat niet", vertelt ze. "Borstkanker is wel behandelbaar, maar alleen als je er vroeg bij bent."
Tijdens de Vierdaagse kan iedereen Miedema sponsoren. Van elke sms die ze krijgt, gaat tien cent naar Pink Ribbon. Uit eigen zak. Tot nu toe is de opbrengst 1.000 euro. En de Vierdaagse is niet het enige evenement waar ze in actie komt. Ze fietste al eerder de Alpe d'Huez op en rende een marathon. De Kennedymars staat ook nog op het programma.
"Ik heb mezelf negen uitdagingen gesteld dit jaar. De meeste doe ik op wilskracht. Voor de Vierdaagse heb ik niet getraind, alleen met de hond gelopen."
De outfit voor de laatste dagen ligt al klaar. Elke dag iets anders. Let de komende dagen dus op een vrouw met een roze toverstaf of roze konijnenoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten