zondag 18 juni 2017

Militaire ceremonies en vertoon

Bron : Gelderlander
Wat mij één van de leukste dingen leek, van het werken op Heumensoord, waren de ceremonies die je mee kunt maken. De soldaten vertrekken dan per land in grote groepen richting Wedren; de volgorde is van tevoren vastgesteld en elke dag anders.
Met veel uiterlijk vertoon, kreten en prachtige muziek worden de soldaten opgezweept om er weer een dag tegen aan te kunnen. In de tent waar wij zitten, is lang niet alles goed te horen, maar als ik even naar buiten loop, vang ik nog net op: 'Denmark, are you ready to walk?!', wat door de luidsprekers wordt geroepen. En zo te horen zijn de Denen er zeker klaar voor; als één man roepen ze 'Yeah!' Ook op de tweede dag dus nog genoeg enthousiasme.
Maar niet iedereen heeft er evenveel zin in vandaag. Af en toe komen er slaperige militairen langs gestrompeld die er niet uitzien alsof ze nog ook maar een stap willen zetten. Toch geloof ik dat ze het wel volhouden; als je ziet hoe mooi ze allen in formatie lopen, kun je je niet voorstellen dat ze iemand uit hun groep zullen laten vallen. Ze zullen er alles aan doen om iedereen vrijdag te laten finishen. Rond een uur of zes wordt het kamp opgevrolijkt met doedelzakgeluiden. Wie nu nog sliep, wordt op een aangename manier gewekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten