zondag 18 juni 2017

Kanaalstraat heeft eigen vlaggenparade

Bron : Gelderlander
Viva Espana van volkszangeres Imca Marina klinkt woensdag kort na het middaguur loeihard uit de boxen en zet de lopers van de Vierdaagse aan tot een extra dansje.
Hier in de Kanaalstraat - die z'n eigen vlaggenparade heeft - in het Waterkwartier krijgen de wandelaars het laatste duwtje in de rug waardoor ze vol goede moed beginnen aan de laatste vijf kilometer naar de finish.
"Je ziet de gezichten van lopers opfleuren zo gauw ze hier de straat in lopen", zegt Karel Willems. De organisator en straatbewoner kan tevreden zijn. Honderden landenvlaggen hangen over en langs de weg. De bewoners van de volksbuurt zitten in tuinstoelen - of op vensterbanken - langs de kant. "De doorkomst is het jaarlijkse hoogtepunt voor de straat", drukt Willems het belang van het feest uit.
Zeven jaar terug werd de Kanaalstraat voor het eerst versierd tijdens de Vierdaagse. Zes jaar terug lapten de buurtbewoners ieders vijftien euro voor een pot waaruit de vlaggen werden betaald en de laatste jaren stopte de wijkvereniging ook nog wat toe. Inmiddels heeft de straat dusdanig furore gemaakt dat tv-zender SBS6 woensdagmorgen om zeven uur al een camera installeerde. "En vanmiddag om twee uur komen ze nog 's terug", zegt Willems. "Natuurlijk, want dit is de mooiste straat van de Vierdaagse."
Willems roemt de saamhorigheid in de straat. Met z'n tienen togen ze zaterdagmorgen aan het werk om de vlaggen op te hangen. Een klus die vier uur in beslag nam, waarna het tijd was voor een natje en een droogje.
"De oudere mensen kunnen niet mee helpen", zegt Willems. "M'n overbuurman - een Marokkaan die hier al 28 jaar woont, langer dan ik - ook niet, want die heeft het aan zijn rug. Maar die zet hier dan wel een kratje bier neer voor de opbouwers. Geweldig is dat."
Willems biedt een versnapering aan en neemt zelf een slok bier. "Vorig jaar lag ik om drie uur 's middags al dronken op bed", zegt hij. "Dat gaat me vandaag niet gebeuren, want vanavond moet er ook nog worden gefeest."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten