zondag 18 juni 2017

Te weinig hulp bij Vierdaagse in Malden

Bron : Gelderlander 24 juni 2008
Veel vrijwilligers die de afgelopen jaren meehielpen tijdens de Vierdaagsedoortocht in Malden, zijn dit jaar afgehaakt. Hun werk wordt nu door ambtenaren en betaalde hulp van buiten overgenomen.
"Alles komt goed", zegt een woordvoerder van de gemeente Heumen. "Maar het gaat Heumen wel veel meer geld kosten. Want ambtenaren of vrijwilligers: dat scheelt nogal."
Voorheen nam Malden Promotion de inrichting van het Kerkplein op vrijdag voor haar rekening en verrichtten diverse vrijwilligers namens Malden Promotion veel hand- en spandiensten tijdens de doortocht.
Met het vertrek van twee bestuursleden van Malden Promotion stapte ook een belangrijk deel van die vrijwilligers op. De vrijwilligers, zo blijkt uit een ambtelijke notitie, hielpen andere jaren mee 'uit loyaliteit met de afgetreden bestuurders en niet zozeer uit loyaliteit met de gemeente'.
Het gaat dan, zo licht voorzitter P. Thijssen van Malden Promotion toe, om zo'n zeven tot acht vrijwilligers die hielpen bij technische zaken. "Dat lijkt weinig, maar het waren wel mensen met verstand van zaken. Die zijn niet een-twee-drie te vervangen."
Er is, benadrukt zij, binnen Malden Promotion absoluut geen sprake van ruzie of ander meningsverschil. " Nee, het is allemaal in goede harmonie gegaan. Die mensen deden het al jaren en ik kan me goed voorstellen dat je er op een bepaalde moment niet meer zo'n zin in hebt. Met name de weken voor de Vierdaagse zijn erg hectisch. Het is logisch dat je daar ook wel eens van af wilt."
Begin dit jaar heeft Malden Promotion naar eigen zeggen al aan de gemeente doorgegeven dat ze geen vrijwillige technische ondersteuning meer kon bieden. Het gaat daarbij dan om zaken als opbouwen van tenten, toezicht houden op die opbouw, de catering, sponsorborden ophangen, hekken plaatsen en het omleiden van fietsers.
Aangezien Heumen op drie van de vier wandeldagen doorkomstplaats van de Nijmeegse Vierdaagse is, moeten veel zaken op meerdere dagen geregeld worden. De meeste knelpunten zijn inmiddels opgelost, aldus de gemeentewoordvoerder.
Het meeste werk wordt door ambtenaren overgenomen. Zij zullen bijvoorbeeld fietsers omleiden, hekken plaatsen, borden ophangen en erop toezien dat de tenten op de juiste plaats en wijze opgebouwd worden.
De grootste kosten worden gemaakt door het inhuren van een cateraar. Malden Promotion loopt zelf ook inkomsten mis door het wegvallen van de vrije verkoop van consumpties.
Om hoeveel geld het precies gaat, is nog niet te zeggen. Een overzicht van de kosten volgt later, aldus de gemeente. Het was vooral zaak eerst de boel weer op de rails te krijgen.
Na de zomer zal de gemeente Heumen met Malden Promotion om de tafel gaan zitten. " Dit kunnen we gewoon geen tweede keer hebben", zegt de gemeentewoordvoerder. "We zijn in 2008 opnieuw de Poort naar Via Gladiola en ook de komende jaren willen we dat blijven."
Dus moet er een gedegen plan van aanpak komen, aldus de gemeente Heumen. " Vinden wij ook", zegt voorzitter Thijssen van Malden Promotion. " Wij willen de Vierdaagse blijven doen. Komend jaar gaan wij op zoek naar mensen die ons op technisch gebied kunnen helpen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten