woensdag 21 juni 2017

Wandelaar onderwerp onderzoeken

De Vierdaagsewandelaar blijft de komende vier jaar onderwerp van onderzoek. Dit meld de Gelderlander.

Het Nijmeegse ziekenhuis UMC St. Radboud en de organisatie van de Vierdaagse hebben hierover een sponsorcontract afgesloten.

De beide partijen gaan de onderzoekskosten, rond de 1,5 en 2 ton, delen. Dat zegt marsleider Johan Willemstein. Het sponsorcontract is een formalisering van een al langer bestaande samenwerking tussen ziekenhuis en Vierdaagse.

Dit jaar concentreert het onderzoek zich rond wandelaars met hartproblemen. Eerdere onderzoeken gingen over lichaamswarmte en overgewicht van Vierdaagsewandelaars die een zware prestatie leveren.

Willemstein: "Het is voor wandelaar én organisatie belangrijk om goede resultaten te hebben."

Na het dramatisch verloop van de Vierdaagse van 2006, waarbij twee doden vielen en tientallen wandelaars in het ziekenhuis belandden als gevolg van de extreme hitte, schakelde de organisatie een team van deskundigen in. Hoogleraar fysiologie Maria Hopman van UMC St. Radboud is een van hen. Hopman en haar team deden de afgelopen twee jaar onderzoek naar de lichaamstemperatuur van de Vierdaagsewandelaars.

Willemstein: "Het is nu wetenschappelijk vastgesteld dat er bij een temperatuur van 26 graden niks aan de hand is. Dat extra maatregelen niet nodig zijn."

Een ander onderzoek van Hopman leerde dat een algemeen drinkadvies niet te geven is. Willemstein: "Je kunt niet zeggen: drink een liter per uur. De hoeveelheid vocht die een wandelaar nodig heeft, is persoonlijk bepaald." Hopman stelde vast dat een op de vijf wandelaars onderweg risico loopt door te weinig of juist te veel te drinken. Te weinig drinken kan voor uitdroging zorgen en te veel drinken kan leiden tot hersenoedeem. "Wandelaars moeten zelf bijhouden hoeveel ze drinken en hoeveel vocht ze verliezen. Dat zijn belangrijke dingen om te weten. Deze onderzoeken brengen hun geld op." Willemstein denkt dat in 2013, als het sponsorcontract afloopt, er al heel veel wetenschappelijk onderzoeksmateriaal over de Vierdaagsewandelaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten