zondag 11 juni 2017

Horeca gaat toch voor feest

Bron : VierdaagseNijmegen.com
Horecabond accepteert ‘met pijn’ verhoging van pachtprijzen.

De kou lijkt uit de lucht tussen de horeca-ondernemers en het ACBN, de organisatie van de Vierdaagsefeesten. Ze gaan weer voluit meedoen aan de feestweek. Al blijft de afdeling Nijmegen van de Horecabond wel mopperen over de verhogingen van de pachtprijzen tijdens de feestweek. „Met pijn in ons hart accepteren we die”, zegt Wil van Dekken. Hij denkt dat veel kroegen nu de bierprijs zullen optrekken.
Overigens hebben de ondernemers geen kritiek op de wijze waarop het ACBN de feesten organiseert. Ook hebben ze niet het idee dat de organisatie geld over de balk gooit of onterecht hoge pachtpijzen vraagt. De horecabond beseft dat het van groot belang is dat de kwaliteit van de feesten overeind blijft. „Die ene week heeft effect op het hele jaar. Mensen komen op andere dagen in het jaar terug.”

Zou je werkelijk kiezen voor een kleiner Vierdaagsefeest, dan bijt je in je eigen staart. Want dan haken ook de sponsors massaal af. En die brengen jaarlijks wel acht ton mee”, zegt Hans van Delft, lid van het bestuur van het ACBN. Hij gaf gisteren aan zo’n 15 horecaondernemers nogmaals tekst en uitleg gegeven over het financiële beleid van zijn organisatie. Volgens Van Delft is de verhoging van de pachtprijzen absoluut noodzakelijk om de kwaliteit van de feesten overeind te houden. „Het gaat niet om het trekken van meer bezoekers. Met 1,2 miljoen mensen is de maximumcapaciteit bereikt.”
Volgens Van Delft is de pachtprijs de afgelopen jaren nauwelijks verhoogd. Het ACBN moest wel meer leges en precariorechten aan de gemeente afdragen. Het gaat inmiddels om 180.000 euro. Misschien dat daaraan in de toekomst wat gesleuteld kan worden, concludeerden Van Delft en de ondernemers gisteren gezamenlijk. Ze gaan het aankaarten bij de gemeente.
Onderzoeken hebben aangetoond, aldus het ACBN, dat de Vierdaagsefeesten goed zijn voor een extra omzet van 30 miljoen euro. Op dat bedrag spelen de pachtprijzen nauwelijks een rol. Ongeveer 150 horecabedrijven krijgen dit jaar een hogere pachtrekening, maar in de meeste gevallen blijft de stijging beperkt tot enkele honderden euro’s. Dan gaat het om de kroegen met alleen een terras buiten. Kroegen met een podium betalen soms enkele duizenden euro’s meer. En bij het grootste evenementerrein valt de rekening 20.000 euro hoger uit. Maar omgerekend naar een gemiddelde consumptie gaat het om een stijging van slechts een halve eurocent. „ De verhalen over stijgingen met vele honderden procenten kloppen niet”, aldus Van Delft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten